Κατάληψη σε λύκειο της Θεσσαλονίκης για «απρεπή συμπεριφορά καθηγητή»

Newsroom
Κατάληψη σε λύκειο της Θεσσαλονίκης για «απρεπή συμπεριφορά καθηγητή»
Οι μαθητές επισημαίνουν, πως δεν πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται μόνο το τελευταίο διάστημα.

Σε κατάληψη προχώρησαν από την περασμένη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου οι μαθητές Γενικού Λυκείου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας – μεταξύ άλλων – τη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου καθηγητή προς τις μαθήτριες, ως απρεπή και «παραβατική», με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το GRTimes.gr, oι μαθητές έφτασαν στο σημείο να κάνουν κατάληψη, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν εισακούγονται οι καταγγελίες τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι μαθητές στο GRTimes, ο καθηγητής φέρεται να παρενοχλεί μαθήτριες τόσο εντός, όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Αναφέρουν πως πολύ συχνά, μαθήτριες δέχονται απρεπή σχόλια για το σώμα τους, πράξεις όπως «αθώα» αγγίγματα και προσωπικές ερωτήσεις όπως για το αν γυμνάζονται, ενώ δεν λείπουν και σχόλια περί ομορφιάς ή για το ντύσιμο τους.

Ακόμη, υποστηρίζουν πως τόσο οι καθηγητές, όσο και η διεύθυνση του σχολείου είναι ενήμεροι επί τους θέματος και πως υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, παρά όπως λένε τις επανειλημμένες κρούσεις που έκαναν ώστε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά του καθηγητή.

Για αυτόν τον λόγο έφτασαν στο σημείο να ξεκινήσουν κατάληψη από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας επίσης τη διεύθυνση του σχολείου που «απειλεί» με απουσίες, αγνοώντας – όπως λένε – το κυρίως θέμα που αφορά και την ψυχική υγεία των μαθητριών και εστιάζοντας σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, την περασμένη Τετάρτη 14/12/2022 πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο σχολείο, στην οποία παρευρέθηκαν τόσο οι μαθήτριες, μαρτυρώντας τις εμπειρίες τους, όσο και ο συγκεκριμένος καθηγητής.

«Μας χαρακτήρισε «φαντασμένες», «υπερευαίσθητες» και «υπερβολικές», ενώ ανέφερε πως οι προθέσεις του ήταν «φιλικές» και «ανθρώπινες». Επιπλέον γελούσε και ακύρωνε συνεχώς τα βιώματα των μαθητριών», αναφέρουν οι μαθήτριες.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν μαθητές στο GRTimes, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ήταν παρούσα και σύμβουλος εκπαίδευσης εκπροσωπώντας τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά «αρνήθηκε να συζητήσει υπό συνθήκες κατάληψης, αφήνοντας μας για ακόμη μια φορά ανυπεράσπιστους».

Το GRTimes, δεν κάνει γνωστό ακόμα το όνομα του σχολείου, γιατί κατά τη σύνταξη του ρεπορτάζ το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν μπόρεσε να καταγράψει όλες τις απόψεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τη διεύθυνση του σχολείου, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, καθώς και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, από το οποίο φέρεται να μετέβη στο ΓΕΛ η σύμβουλος εκπαίδευσης.