Γιατρός απαντά στο πόση ώρα πρέπει να περνάτε στην τουαλέτα με το τηλέφωνό σας

Newsroom
 Γιατρός απαντά στο πόση ώρα πρέπει να περνάτε στην τουαλέτα με το τηλέφωνό σας
Ανάμεσα μας υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πάνω από 30 λεπτά στη τουαλέτα κάνοντας scrolling στο TikTok ή στο Instagram, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για την υγεία.

Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό εκ των προτέρων: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φορητές συσκευές - τηλέφωνα, κυρίως, αλλά και κινητές κονσόλες παιχνιδιών όπως το Nintendo Switch και το Steam Deck - ενώ βρίσκονται στην τουαλέτα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μάλιστα, να διαβάζετε αυτό το άρθρο στην τουαλέτα.

Είναι απίστευτο ότι έχουν διεξαχθεί μερικές έρευνες σχετικά με το θέμα. Σε μία που διεξήχθη από τη NordVPN νωρίτερα φέτος, το 65% των ερωτηθέντων (από 9.800 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στην τουαλέτα.

Η συνήθεια αυτή δεν είναι καινούργια- οι άνθρωποι κρατούν βιβλία και περιοδικά δίπλα στον πορσελάνινο θρόνο εδώ και δεκαετίες. Με ολοένα και μικρότερες και πιο φορητές συσκευές στις τσέπες μας, φαίνεται διαισθητικό ότι θα στραφούμε σε αυτές τις συσκευές σε μια ήσυχη στιγμή.

«Κοιτάξτε, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο», δήλωσε ο Nir Eyal, συγγραφέας και λέκτορας που γράφει για τις συνήθειες, την εστίαση και την ανθρώπινη συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι που τσεκάρουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο και οι άνθρωποι που λένε ψέματα ότι ελέγχουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο».

Αυτό όμως που απασχολεί το περισσότερο κόσμο σήμερα είναι: είναι υγιεινό να κάθεστε στην τουαλέτα με ένα τηλέφωνο; Ένας γαστρεντερολόγο δίνει τις δικές του απαντήσεις.

«Γενικά δεν πρέπει να περνάτε περισσότερο από 10 λεπτά», δήλωσε η Dr. Roshini Raj, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone και συγγραφέας του "Gut Renovation", ενός βιβλίου για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

«Πρώτον, το καθισιό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες, μερικές φορές επώδυνες πρησμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού».

Στη συνέχεια, υπάρχει ο πιο προφανής παράγοντας: οι τουαλέτες μπορεί να είναι αηδιαστικές. Έρευνες δείχνουν ότι το καζανάκι της τουαλέτας μπορεί να εξαπλώσει παθογόνους μικροοργανισμούς, εξαπλώνοντάς τους σε κοντινές επιφάνειες.

«Δεν είναι κακό να πάρετε το τηλέφωνό σας στο μπάνιο για λίγα λεπτά, να κάνετε τη δουλειά σας και μετά να βγείτε», δήλωσε στο τέλος ο Eyal.