«Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων», από 1η Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Newsroom
«Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων», από 1η Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON
Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο κορυφαίων Αμερικανών πιλότων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης όταν βοήθησαν να ανατραπεί η ήττα των Αμερικανών στην σκληρότερη μάχη του Κορεάτικου Πολέμου.

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο κορυφαίων Αμερικανών πιλότων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης όταν βοήθησαν να ανατραπεί η ήττα των Αμερικανών στην σκληρότερη μάχη του Κορεάτικου Πολέμου. Οι ηρωικές θυσίες των Τζέσι Μπράουν, του πρώτου μαύρου πιλότου στην ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας και Τομ Χάντνερ, αλλά και η ισχυρή φιλίας τους θα τούς μετέτρεπε στο πιο διάσημο δίδυμο της Ναυτικής Αεροπορίας.

Ο σκηνοθέτης Τζ. Ντ. Ντίλαρντ μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες από τον αεροπόρο πατέρα του. Οπότε, όταν άκουσε την ιστορία του Τζέσι Μπράουν, ήξερα πως έπρεπε να την αφηγηθεί, αφού η προσωπική σύνδεση ήταν σαρωτική. «Οι πρώτες μου αναμνήσεις περιτριγυρίζονται από την αεροπορία», λέει ο Ντίλαρντ. «Η πρώτη μου ανάμνηση είναι το καμένο μου χέρι στη “μύτη” ενός F18 μετά από μια επίδειξη στην οποία συμμετείχε και ο πατέρας μου∙ ναυτικές βάσεις, καύσιμα αεροπλάνων, τα πάντα… όλα αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πρώτων μου χρόνων, οπότε η ενασχόλησή μου με αυτή την ταινία με ταξίδεψε σε εκείνα τα μέρη».

....

Η ταινία, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Άνταμ Μάκος, εξιστορεί την άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία του Τζέσι Μπράουν, του πρώτου μαύρου πιλότου στην ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας, τον οποίον ερμηνεύει ο Τζόναθαν Μέιτζορς, γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Loki». Στο πλάι του είχε τον φίλο και επίσης πιλότο, Τομ Χάντνερ, τον ρόλο του οποίου ερμηνεύει ο Γκλεν Πάουελ του «Top Gun: Maverick».

Μάλιστα, η ταινία ξεκίνησε από τον ίδιον τον Πάουελ. Μόλις διάβασε το βιβλίο, προσέγγισε τον συγγραφέα, αλλά εκείνος τον ενημέρωσε πως ένας παραγωγός είχε ήδη αναλάβει το πρότζεκτ. Ο Πάουελ όμως δεν τα έβαλε κάτω, επέμεινε και τελικά τα κατάφερε. «Πριν μερικά χρόνια, συμμετείχε στην ταινία “Αφανείς Ηρωίδες”, για τις γυναίκες που ήταν υπεύθυνες για μια σπουδαία στιγμή της Αμερικάνικης ιστορίας – κανείς δεν τις γνώριζε και κάναμε την ταινία για να τις βάλουμε στο προσκήνιο. Το ίδιο ένιωσα και για την ιστορία του Τζέσι», θυμάται ο Πάουελ. «Αυτοί οι άντρες αφιέρωσαν τις ζωές τους στις ένοπλες δυνάμεις, θυσιάστηκαν. Αυτή είναι μια από τις πιο ηρωικές και σημαντικές περιπτώσεις στην ιστορία του ναυτικού», προσθέτει.

....

Όταν οι παραγωγοί συναντήθηκαν με τον Τζ. Ντ. Ντίλαρντ κατάλαβαν πως βρήκαν το κατάλληλο άτομο για να φέρει την ιστορία τους στη μεγάλη οθόνη. «Ο Τζ. Ντ. Ντίλαρντ έφερε πάθος και όραμα στην ταινία», λέει η παραγωγός Ρέιτσελ Σμιθ. «Η σύνδεσή του με το υλικό και η επιθυμία του να φέρει μια μοντέρνα, φρέσκια ματιά στη ζωή του Τζέσι Μπράουν και της αξιοθαύμαστης φιλίας του με τον Τομ Χάντνερ, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν το εγχείρημα».

Επόμενο καθοριστικό βήμα ήταν η επιλογή ενός ηθοποιού που θα μπορούσε να τιμήσει με την ερμηνεία του τη ζωή του Τζέσι. Το κατάλληλο άτομο βρέθηκε στο πρόσωπο του Τζόναθαν Μέιτζορς, ο οποίος αναμένεται να απασχολήσει το ευρύ κοινό χάρη στη συμμετοχή του στη νέα φάση των ταινιών της Marvel, ερμηνεύοντας τον ανταγωνιστή Kang και τον ρόλο του στο «Creed 3».

Η ταινία γοήτευσε τον Μέιτζορς ήδη από τον τίτλο της. «Η αφοσίωση είναι μια λέξη που αποτελεί από άλλες – υπόσχεση, αγάπη, θυσία, πίστη, επιλογή», αναφέρει ο ηθοποιός. «Και αυτοί οι δύο άντρες, ο Τζέσι και ο Τομ, θα αντιληφθούν τη σημασία της στη διάρκεια της ταινίας. Ο Τζέσι κυνηγούσε επιθετικά πράγματα που έμοιαζαν αδύνατα. Είχε φιλοδοξίες, ελπίδα και όραμα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής και της πολυπολιτισμικότητας στις βαθμίδες της Ναυτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

....

Ο σκηνοθέτης της ταινίας λέει πως η σχέση των δύο αντρών αποτελεί την κεντρική θεματική της ταινίας∙ τι σημαίνει να είσαι αφοσιωμένος σε κάποιον. Αν πετάς με τον wingman σου, δεν κοιτάς τον ορίζοντα, δεν κοιτάς τις ενδείξεις σου, δεν κοιτάς τον κόσμο, αλλά στρέφεις το βλέμμα σου σε εκείνον. Από εκείνον παίρνεις το σήμα για να κάνεις το οτιδήποτε. Αυτό είναι η κεντρική μεταφορά στην ταινία, το να είσαι εκεί για κάποιος σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεις που κινούνται, τι κάνουν και αυτά τα στοιχεία θα σου πουν τι χρειάζεται εκείνος».

Οι δημιουργοί της ταινίας ποτέ δεν ξέχασαν πως πίσω από την ιστορία του «Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων» βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι. Ο Τζέσι και ο Τομ ήταν αφοσιωμένοι σύζυγοι και γονείς, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στην ταινία με τη σύζυγο του Τζέσι, την Ντέιζι που ερμηνεύει η Κριστίνα Τζάκσον. Είναι μια σχέση που δίνει τη δύναμη στον Τζέσι να συνεχίσει. «Η Ντέιζι είναι πολύ κρίσιμη για την κατανόηση του Τζέσι», αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Η ερμηνεία της Κρίστι κάνει ξεκάθαρο πως είναι μια σχέση όπου οι δύο αυτοί άνθρωποι παίρνουν δύναμη ο ένας από τον άλλον».

Παίζουν: Τζόναθαν Μέιτζορς, Γκλεν Πάουελ, Κριστίνα Τζάκσον, Τόμας Σαντόσκι

Δείτε το τρέιλερ:

Από 1η Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON & σε Dolby Atmos σε επιλεγμένες αίθουσες.