Ο πραγματικός αλλά και απίστευτος λόγος που τα καρότα είναι πορτοκαλί

Newsroom
Ο πραγματικός αλλά και απίστευτος λόγος που τα καρότα είναι πορτοκαλί
Δεν ήταν πάντα πορτοκαλί τα καρότα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπήρξε μια εποχή που τα καρότα ήταν λευκά!

Τα καρότα είναι ένα γνωστό βασικό συστατικό των περισσότερων υγιεινών διατροφών και όλοι ξέρουμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα θέλουμε στο σούπερ μάρκετ: το πορτοκαλί χρώμα.

Αλλά τώρα, οι λάτρεις των λαχανικών έχουν μείνει άναυδοι αφού ανακάλυψαν γιατί ακριβώς τα καρότα έχουν αυτό το χρώμα.

Και αυτό που το κάνει τόσο σοκαριστικό είναι ότι αποδεικνύεται ότι τα καρότα ήταν κάποτε ένα εντελώς διαφορετικό χρώμα, και αν είμαι ειλικρινής, είναι το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα φανταζόσασταν να είναι.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπήρξε μια εποχή που τα καρότα ήταν λευκά, όπως αποκαλύπτει ο Economist. Ναι, καλά διαβάσατε.

Ωστόσο, όταν σταματήσετε να το σκέφτεστε, το λευκό χρώμα βγάζει πολύ νόημα, καθώς τα καρότα καλλιεργούνται υπόγεια, όπως και άλλα λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες και τα γογγύλια. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, συμβαίνουν γενετικές ιδιορρυθμίες και αποδεικνύεται ότι τα καρότα εκτράφηκαν επιλεκτικά για να αποκτήσουν το ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο πορτοκαλί χρώμα που έχουμε σήμερα.

Άλλες ποικιλίες καρότων που έχουν υπάρξει περιλαμβάνουν μοβ και κίτρινα καρότα - και για να είμαστε δίκαιοι, αυτά ακούγονται πολύ νόστιμα.

Αυτά φέρεται να υπήρχαν πολύ μέχρι πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, όταν οι αγρότες άρχισαν να αναπαράγουν το λαχανικό στην κυρίαρχη πορτοκαλί ποικιλία που γνωρίζουμε σήμερα. Η είδηση αυτή αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Facebook και ο κόσμος αναμενόμενα σοκαρίστηκε.

Αντιδρώντας στην αποκάλυψη του χρώματος, ένας χρήστης του Facebook έγραψε: «Θέλω τα καρότα πίσω στο μωβ! Κάποιος με πολλά χρήματα, παρακαλώ να το κάνει να συμβεί!»

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Στην Τουρκία χρησιμοποιούμε μωβ καρότα για να φτιάξουμε χυμό από γογγύλια. Είναι αλμυρός και συνήθως καυτός. Στους ξένους δεν αρέσει η γεύση του».