Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Η παρέα με τον Παύλο, τα ναρκωτικά και η τρέλα για τον Παναθηναϊκό (vid)

Newsroom
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Η παρέα με τον Παύλο, τα ναρκωτικά και η τρέλα για τον Παναθηναϊκό (vid)
Ο Λαυρένης Μαχαιρίτσας δεν έκρυβε την μεγάλη του αγάπη για τον Παναθηναϊκό.

Σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 1956 γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία του Βόλου, ο μεγάλος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Ο πατέρας του Δημήτρης Μαχαιρίτσας ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ.

Μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία, ενώ όταν ήταν 10 ετών έχασε τον πατέρα του. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο. Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι ήταν μετά τη στρατιωτική του θητεία όταν άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά».

Σε ηλικία 20 ετών δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή, τον Τόλη Σκαματζούρα, τον Αντώνη Μιτζέλο και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 στην μπάντα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια).

Το 1988 το συγκρότημα διαλύθηκε δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ενωθεί ξανά δέκα χρόνια μετά. Το 1998 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι Τερμίτες ενώθηκαν ξανά για μία μεγάλη συναυλία στην οποία συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος ξεκίνησε την προσωπική του σταδιοδρομία ως τραγουδιστής και οι δίσκοι του γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στην ελληνική μουσική.

Η εγχείρηση στην καρδιά και η κατάθλιψη

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο του είχαν προκαλέσει μανιοκατάθλιψη. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση bypass. Είχε χρόνιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα υγείας που του έφερε και την κατάθλιψη μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί. Μίλησε γι αυτά, δεν τα έκρυψε «κάτω από το χαλάκι».

1

«Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα πρόβλημα καρδιακό που πλέον το ξεπέρασα. Και ξέρεις, αυτό σου δημιουργεί κατάθλιψη εκ των πραγμάτων» είχε πει σε συνέντευξή του: «Και μάλιστα η δικιά μου τότε, ήταν μανιοκατάθλιψη. Δεν είναι το ίδιο. Με τη μανιοκατάθλιψη αισθάνεσαι ότι είναι κοντά ο θάνατος. Κι αυτό σε τρομάζει. Το ξεπέρασα, έκανα και ό,τι έπρεπε να κάνω για την υγεία μου και το ξεπέρασα.

Αλλά μήπως ελέγχεται η κατάθλιψη; Όλος ο κόσμος χάπια παίρνει. Οι περισσότερες μορφές κατάθλιψης έχουν αιτία. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο, καταλαβαίνεις για ποιο λόγο υπάρχει. Αν δεν έχει λεφτά ο κόσμος να πληρώσει τα έξοδα του, τα χρέη του, παθαίνει κατάθλιψη…».

Τα ναρκωτικά

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν κρυβόταν. Δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει ανοιχτά. Το είχε κάνει άλλωστε και για τα ναρκωτικά. Δεν ήταν εθισμένος, δεν είχε πέσει σε βαριά ναρκωτικά. Δοκίμασε, έκανε για μια περίοδο και αποφάσισε να τα κόψει…

3

«Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, για παράδειγμα, κάναμε παρέα. Ήρθε ένα πρωί που τα έκοψα όλα μαχαίρι» είχε πει. Πότε ήταν αυτή η μέρα; «Όταν γνώρισα τη γυναίκα μου. Είχαμε το πρώτο μας ραντεβού σε ένα μαγαζί. Νωρίτερα είχα πάει σε ένα φίλο μου και κάναμε «τσιγάρο». Στο ραντεβού, η γυναίκα μου, μού μιλούσε και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Μάλιστα, είχε έρθει με μία φίλη της, η οποία γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε «τι λέει αυτός;». Εκεί είπα «τέρμα δεν ξανακάνω.

Κάποια στιγμή με κούρασε αυτό το πράγμα. Και τώρα, ως πατέρας, λέω στην κόρη μου και στα νέα παιδιά «μακριά». Ευτυχώς, οι φόβοι μου με συγκράτησαν και δεν έπεσα σε επικίνδυνα πράγματα. Γι’ αυτό σταμάτησα. Είπα, “άσε, προτιμώ να ζήσω”»!

1

Ο «μυστικός» γάμος

Η γυναίκα του ήταν αυτή που του άλλαξε τη ζωή. Αυτή για την οποία είπε: Τέρμα, θα παντρευτώ. Ήταν στα 40 του και μέχρι τότε «κοιμόμουν όταν νύσταζα, έτρωγα όταν πεινούσα, γυρνούσα σπίτι όταν δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού. Έχω πιει, έχω καπνίσει και έχω κοιμηθεί σε άπειρα σπίτια. Κάποια στιγμή είπα “αυτήν τη γυναίκα τη γουστάρω και θέλω να μείνω μαζί της”».

Και την παντρεύτηκε σε μία περίοδο που ήταν μέσα στα φώτα της δημοσιότητας, που έδινε τη μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, μυστικά από άλλους. Με τέσσερις μόλις παρόντες στη Μονή Πεντέλης.

Ο Παναθηναϊκός και το ραδιόφωνο

1

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος είχε μείνει ορφανός πολύ μικρός, καθώς ο πατέρας του είχε πεθάνει σε ηλικία μόλις 36 ετών- ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν εξαιρετικός πιανίστας και μαέστρος στην Ορχήστρα της ΕΡΤ- είχε όνειρο να ταξιδέψει στον κόσμο, και εν μέρει το κατάφερε, ενώ ξεκίνησε γράφοντας σε αγγλικό στίχο, καθώς ήθελε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, όπως το είχαν κατορθώσει οι Aphrodite’s Child.

Του άρεσε, μεταξύ άλλων η θρησκευτική μουσική και μάλιστα είχε κάνει ειδικά μαθήματα στη Μονή Πετράκη, ενώ το αγαπημένο του μέσο ήταν το ραδιόφωνο.
Είχε κι άλλα πάθη, κι αυτό ήταν ο Παναθηναϊκός αν και ο πατέρας του ήταν φανατικός... Ολυμπιακός.

Πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός τον «έπιανε» στο «Απόστολος Νικολαΐδης», μαζί με τον φίλο του Γιάννη Ζουγανέλη, ή στο ΟΑΚΑ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τον Μάιο του 2012 υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του Σωματείου Φίλων Παναθηναϊκού, που αποτέλεσε τον προπομπό της Παναθηναϊκής Συμμαχίας του Γιάννη Αλαφούζου.

3