Το τελευταίο δωμάτιο της ύπαρξης! (vid)

Το τελευταίο δωμάτιο της ύπαρξης! (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «No Exit» στο «Μικρό θέατρο Κεραμεικού».

Η Αγία Τριάδα μέσα από δαντικές διαδρομές και η ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τρία φύλα! Δυο γυναίκες κι ένας άντρας στο σκοτάδι του μυαλού. Και γιατί να λείπει το φως; Μα, το φως δεν μπορεί να φτάσει στο τελευταίο δωμάτιο της ύπαρξης! Εκεί, η έξοδος ξεπερνά την πρόκληση. Εκεί, ο ζόφος ματώνει. Εκεί, η κόλαση απλώνεται και οι άλλοι γίνονται εσύ και ο κανείς! Μένεις λοιπόν. Τα τρία άτομα, το ένα, περπατάνε, σέρνονται, μέσα στο αδιέξοδο τους, ταράζουν τα μαύρα νερά του νου και της ψυχής και γδέρνουν το δεύτερο κορμί τους. Σε ένα ξένο σώμα έχουν εγκλωβιστεί και αυτό τους σπρώχνει στους φιδογυριστούς δρόμους της κόλασης. Κι αν κάπου περιμένει το Καθαρτήριο, ο Παράδεισος έχει χαθεί και η επανάληψη είναι ο μόνος τρόπος για να ζουν. Ο περιορισμένος τόπος γίνεται χρόνος-χώρος-αποκάλυψη! Ο Πατέρας ζει στο σώμα του συγχυσμένου άνδρα. Ο Υιός πιάνεται από την καρδιά της άφοβης γυναίκας. Και το Πνεύμα αφήνεται στον έρωτα που προκαλεί και απειλεί! Ο χορός ξεκινά και οι αισθήσεις μένουν στο δέρμα, πλένονται στον ιδρώτα των πονεμένων και ατενίζουν το μαυροκόκκινο χάος, βλέπουν τον μη-τόπο και ξέρουν ότι το αδιέξοδο είναι η μόνη έξοδος! Το «No exit» είναι κατάφαση στην κόλαση!

Η σωματική κραυγή!


Ο χορός είναι τέχνη που μεταφέρει το απόλυτο και το κρυστάλλινο. Αυτό ακριβώς διαθέτει η παράσταση «No exit» (στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού) και γι’ αυτό συνομίλησε μαζί μας. Η σύλληψη-χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη άγγιξε με σιγουριά το κείμενο του Ζαν-Πολ Σαρτρ και ανέδειξε τον ανελέητο φιλοσοφικό στοχασμό του. Το θεατρικό κείμενο του γάλλου φιλοσόφου έχει τον τίτλο «Κεκλεισμένων των θυρών» και είναι το αθέατο που δίνει το ανάγλυφο και το επιβλητικό στα λόγια και στην κίνηση. Πάνω σε αυτό πάτα η Τρομπούκη και παίρνει το μέγιστο από τους χορευτές και τον μουσικό επί σκηνής. Αυτό το ανθρώπινο «3+1» γίνεται «3+1 στο άπειρο» και την πορεία του παρακολουθείς όταν ανάβουν τα φώτα της σκηνής. Η τρόικα που βρίσκεται στο προσκήνιο κάνει τον λόγο του αδιέξοδου σωματική κραυγή! Ο τρόπος που κινούνται οι χορευτές ενώνει τα τρία σώματα και κάνει τις ταραγμένες σκέψεις ένα ον που δεν έχει ελπίδα. Και μέχρι να φτάσουν στο κατώφλι της αθέατης ζωής, συνδιαλέγονται με την ορμή των σωμάτων τους. Σαν δαίμονες που πασχίζουν να ξαναβρούν τον εαυτό τους, σαν άνθρωποι που παλεύουν να βρουν τον δαίμονα μέσα τους. Η αναζήτηση προορισμού, επικοινωνίας, η μανία με τον έλεγχο, δοκιμάζουν τον άντρα και τη γυναίκα. Όταν εισέρχεται η γυναίκα-ηδονή, αυτή που προκαλεί τον πόθο οι σταθερές χάνονται και πλέον ο χρόνος, ο χώρος και το φύλο δεν έχουν σημασία.

Όλα υπάρχουν στην κίνηση


Οι τρεις άξονες της δραματουργίας του κειμένου -ο χρόνος, ο χώρος, ο άλλος- αποτελούν το συνδετικό πέρασμα από το κείμενο στο σώμα. Δύσκολο το εγχείρημα, όμως οι χορευτές (Λαμπρινή Γκόλια, Πλωτίνος Ηλιάδης, Εμμανουέλα Πεχυνάκη) καταφέρνουν να περάσουν το δυστοπικό μήνυμα του Σαρτρ. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις των ηρώων, οι προθέσεις του κειμένου, όλα υπάρχουν στις κινήσεις τους. Η αίσθηση του χρόνου χάνεται και μένει μόνο η υποψία του οριστικού τέλους. Ο χώρος περιορίζεται σε ένα μικρό δωμάτιο και ο άλλος χάνει κάθε στερεοτυπικό χαρακτηριστικό. Ο έρωτας, το πάθος, η λαγνεία, φαίνεται να οδηγούν σε μια έξοδο. Μόνο αυτή μετράει και τα φύλα είναι αναγκαία ενδύματα. Ίσως η ηδονή να είναι το μέσο σωτηρίας. Δεν είναι όμως. Ο δήμιος που θα λυτρώσει τους τρεις απουσιάζει. Έτσι, ο άνδρας, η γυναίκα και ο άνδρας-γυναίκα θα μείνουν εκεί, χωρίς έξοδο. Καθοριστική η συμβολή του Ανδρέα Κουρέτα (μουσική σύνθεση-μουσικός επί σκηνής), όπως και του Βασίλη Παπατσαρούχα. Ο τελευταίος έχει φτιάξει το πιο ταιριαστό σκηνικό. Τρεις πόρτες, μαύρες και τρεις πολυθρόνες που βοηθάνε τους χορευτές στην κίνηση και στην έκφραση. Σίγουρα συνδέεται με το θεατρικό του Σαρτρ. Η παράσταση χορού «No exit» είναι καλά δουλεμένη, διαθέτει ακρίβεια, πάθος, συναίσθημα και αξίζει να την παρακολουθήσετε.

Ταυτότητα παράστασης

«No Exit», βασισμένο στο έργο «Κεκλεισμένων των θυρών», του Ζαν Πολ Σαρτρ.

Στο «Μικρό θέατρο Κεραμεικού» [έως 20/11]

Σύλληψη/Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Χορεύουν οι: Λαμπρινή Γκόλια, Πλωτίνος Ηλιάδης, Εμμανουέλα Πεχυνάκη
Μουσική Σύνθεση/ Μουσικός επί σκηνής: Ανδρέας Κουρέτας
Σκηνικά/Βίντεο/Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση
Βίντεο-Τρέιλερ παράστασης-Φωτογραφίες- Artwork: Βασίλης Δημάς
Γραφιστική επιμέλεια: Άρης Απαρτιάν
Προβολή και Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ναυσικά Παπαδασκαλοπούλου
Παραγωγή: Olympia Culture

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 19:00
Τιμή εισιτηρίου: 14 ευρώ

@Photo credits: Βασίλης Δήμας