Εξοργιστικό βίντεο: Αστυνομικός στις ΗΠΑ κλοτσάει στο πρόσωπο έναν άνδρα ενώ του έχει περάσει χειροπέδες

Newsroom
Εξοργιστικό βίντεο: Αστυνομικός στις ΗΠΑ κλοτσάει στο πρόσωπο έναν άνδρα ενώ του έχει περάσει χειροπέδες
Αστυνομικός στις ΗΠΑ παραπέμπεται σε δίκη μετά το συγκλονιστικό υλικό από την κάμερα σώματος που τον έδειξε να κλοτσάει το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού, ενώ του είχε περάσει χειροπέδες

Δύο χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που γέννησε το κίνημα «Black lives matter» και είχε βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ρατσιστική αστυνομική βία στις ΗΠΑ, άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κάνει το γύρω του διαδικτύου.

Ένας αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ινδιανάπολης αντιμετωπίζει σκληρές κατηγορίες μετά το σοκαριστικό υλικό από την κάμερα του σώματος που τον έδειξε να ποδοπατά το πρόσωπο ενός υπόπτου, ενώ ο φερόμενος ως δράστης είναι ακινητοποιημένος με χειροπέδες.

Ο αρχιφύλακας Eric Huxley στη συνέχεια πλησιάζει και κλωτσάει τον 38χρονο, Jermaine Vaughn, στο πρόσωπό του παρά το γεγονός ότι ο άνδρας ήταν ήδη στο έδαφος.

Ο 38χρονος Αφροαμερικανός ήταν άστεγος και ξαφνικά άρχισε να φωνάζει. Η αστυνομία πλησίασε και προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Όταν ο Jermaine «αρνήθηκε», η αστυνομία του πέρασε χειροπέδες με τον αξιωματικό της αστυνομίας να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και να προβαίνει σε αποτρόπαιες πράξεις.

Ο Huxley αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες σε τοπικό επίπεδο για τις ενέργειές του κατά τη σύλληψη του Jermaine Vaughn που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο 38χρονος δεν ήταν συνεργάσιμος, με το βίντεο όμως να τον διαψεύδει. Ο άνδρας ήταν στο πάτωμα, με δεμένα τα χέρια και κοιτούσε προς τα πάνω. Μάλιστα πλάνα του βίντεο δείχνουν τον Huxley να κλοτσάει στο πρόσωπο τον άτυχο άνδρα, ενώ ένας άλλος αστυνομικός ακούγεται να του λέει: «Τελειώσατε. Τελείωσες. Τελείωσες»

Ο αρχιφύλακας Huxley χρησιμοποίησε το πόδι του για να χτυπήσει τον άνδρα χωρίς νόμιμη αιτιολόγηση υποστηρίζει το κατηγορητήριο του σώματος ενόρκων. Ισχυρίζεται επίσης ότι το αδίκημα είχε ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη και ότι έγινε χρήση επικίνδυνου όπλου.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα χωρίς αποδοχές κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας, με τον αρχηγό της αστυνομίας να δηλώνει:« Αυτό το περιστατικό ήταν αχρείαστο και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Δεν θα ανεχόμουν αυτή τη συμπεριφορά από κανένα μέλος της κοινότητας- ο λοχίας Huxley δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως αξιωματικοί επιβολής του νόμου, πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει την εμπιστοσύνη της κοινότητας»