Συγκλονιστικό βίντεο: Καρκινοπαθής έπαιζε σαξόφωνο την ώρα που του αφαιρούσαν τον όγκο του (vid)

Newsroom
Συγκλονιστικό βίντεο: Καρκινοπαθής έπαιζε σαξόφωνο την ώρα που του αφαιρούσαν τον όγκο του (vid)
Ασθενής έμεινε ξύπνιος και τις εννέα ώρες του χειρουργείου παίζοντας με το σαξόφωνο του το «Love Story» και τον ιταλικό εθνικό ύμνο.

Ένας άνδρας στην Ιταλία διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί του εξήγησαν ότι έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα με χειρουργείο.

Ο καρκινοπαθής όχι μόνο επέλεξε να μη ναρκωθεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά σε πλήρη συνείδηση έπαιξε και το μουσικό του όργανο αφήνοντας άφωνους τους γιατρούς, οι οποίοι θαύμασαν την ανδρεία και τη ψυχραιμία του.

Ο 35χρονος άνδρας υποβλήθηκε σε πολύ δύσκολο χειρουργείο στο νοσοκομείο της Ρώμης, από 10μελή διεθνή και εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας.

«Ο όγκος είχε εντοπιστεί σε μια πολύ, πολύ περίπλοκη περιοχή τού εγκεφάλου. Επιπλέον, ο ασθενής είναι αριστερόχειρας. Αυτό περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα γιατί οι νευρολογικές οδοί του εγκεφάλου είναι πιο περίπλοκες» εξηγεί ο Κρίστιαν Μπρόνια, νευροχειρουργός.

Όπως ανέφερε ο νευροχειρουργός, ο ασθενής έπαιξε κομμάτια από την ταινία «Love Story» του 1970, καθώς και τον ιταλικό εθνικό ύμνο σε πολλές διαφορετικές στιγμές της διαδικασίας.

Η γενναία πράξη του ασθενή αποδείχθηκε μεγάλης σημασίας για τους ειδικούς, καθώς το να παίζει σαξόφωνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, επέτρεψε στον Μπρόνια να χαρτογραφήσει διαφορετικές λειτουργίες στον εγκέφαλο σε real time.

«Το να παίζεις ένα όργανο σημαίνει πως μπορείς να καταλάβεις μουσική, που αποτελεί μια υψηλή γνωστική λειτουργία. Σημαίνει πως αλληλεπιδράς με το όργανο, πως μπορείς να συντονίσεις τα δύο σου χέρια, πως μπορείς να ασκήσεις τη μνήμη σου, να μετρήσεις -γιατί η μουσική είναι μαθηματικά- πως μπορείς να τσεκάρεις την όρασή σου -καθώς ο ασθενής πρέπει να βλέπει το όργανό του- και πως μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που ο ασθενής αντιδρά με την υπόλοιπη ομάδα» ανέφερε ο Μπρόνια.

Τέλος ο νευροχειρουργός δήλωσε περήφανος για τον ασθενή του που πήρε εξιτήριο την Πέμπτη(13/10).