Επιτήδειοι κλέβουν καταλύτες αυτοκινήτων μέσα σε τρία λεπτά (vid)

Newsroom
Επιτήδειοι κλέβουν καταλύτες αυτοκινήτων μέσα σε τρία λεπτά (vid)
Η «μόδα» της κλοπής καταλυτών έφτασε και στην χώρα μας και ήδη πολλοί οδηγοί βρέθηκαν χωρίς καταλυτικό σύστημα στο αυτοκίνητο τους. 

Η κλοπή καταλυτών από επιβατικά αυτοκίνητα φαίνεται να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα με τους ληστές να γίνονται με τη πάροδο του χρόνου πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στη «δουλειά» τους.

Οι αναφορές για περιστατικά κλοπής καταλυτών στην Ελλάδα είναι πλέον δεκάδες τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές περιπτώσεις οι παράνομες πράξεις των θρασύτατων ληστών καταγράφονται και από κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Τελευταίο περιστατικό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το θράσος των ληστών που κλέβουν καταλύτες αυτοκινήτων σε μόλις τρία λεπτά. Η πράξη τους καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του Μετρό Ανθούπολης.

Γιατί κλέβουν τους καταλύτες;

Ο καταλύτης είναι κατασκευασμένος από ρόδιο, πλατίνα, και παλλάδιο, τα οποία είναι σπάνια και πανάκριβα μέταλλα. Η τιμή του παλλάδιου έχει σημειώσει την τελευταία πενταετία αύξηση μεγαλύτερη του 500% και έχει φθάσει να πωλείται σήμερα προς 2.500 δολάρια η ουγκιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληστές προτιμούν τους παλαιάς τεχνολογίας καταλύτες. Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα μέταλλα αξίας περιέχει. Οι δράστες λοιπόν, προτιμούν οχήματα ηλικίας άνω των δέκα χρόνων και μάλιστα μεγάλου κυβισμού.

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι όλα τα μέταλλα που περιέχουν μέσα οι καταλύτες, έχουν σήμερα μεγαλύτερη αξία ακόμη κι από τον χρυσό.