Εθισμός: Αναπόφευκτος! (vid)

Εθισμός: Αναπόφευκτος! (vid)
Ο ράπερ που δηλώνει ξεκάθαρα την καταγωγή του. Από την πόλη -Αθήνα- έρχεται και στα αστικά μνημεία θα τον βρεις, με τον λόγο του θα εθιστείς.

Η μπαλάντα μιας καρδιάς που «κλαίει» να παίζει στο παρασκήνιο. Εσύ χαμένος στα σκοτάδια. Μέρες που δεν ξημερώνουν και στον καναπέ αραγμένος να θυμάσαι κάτι από τα νιάτα σου. Πίσω από τα «χιόνια», πίσω από το γυαλί, ακούς το δώσε μου λίγο… Δεν στρέφεις το κεφάλι στην οθόνη, όμως ψιθυρίζεις Αθήνα μου πρωτεύουσα… Ακρόπολη, Λυκαβηττός… Δίνεις ένταση και το ασυλλόγιστο μπλέκει με το τσιμέντο και το πλαστικό, ο καπνός σου με τον πυρσό και το σύνθημα με το συναίσθημα. Χαμογελάς και λες: μια πόλη στα κάγκελα. Κλείνεις την τιβί (έτσι τη λες) και βγάζεις το χαρτί. Ρίχνεις λίγο καπνό, αίσθημα κοινό, βλέμμα κενό, κάτι από μάρμαρο λευκό και του κέντρου το βρώμικο, το γκρίζο και ανάβεις τον (δικό σου) πυρσό. Βγαίνεις στο μπαλκόνι και εκεί που ένας τύπος λέει ιστορίες στην πόλη πριν κοιμηθεί, εσύ ρίχνεις το σύννεφο και τη βροχή. Και οι «μπάρες» να πέφτουν ασταμάτητα, να πλένουν, να ξεπλένουν, να μένουν και να φεύγουν από το Σίτυ, να συναντούν τον Οδυσσέα Ελύτη! Και επειδή βρήκαμε τον ποιητή, ας γίνουμε και βέβηλοι, έτσι για την αλητεία, για την ποίηση της πολιτείας. Αν διαλύσεις την Αθήνα, ένας θα έχει κρατήσει όλα τα τοπόσημα της, τα σημεία αναφοράς της: Ο Εθισμός! [η φωτό από τη σελίδα Εθισμός Ε-Θ-Σ στο fb]

Το «ATH» καίει από τη γέννα


Το όνομα μαζεύεται και μια γραμμή το διαπερνά. Δεν υπάρχουν συλλαβές, μόνο τρεις λαβές: Ε-Θ-Σ. Πιάσε το «Ε», το «Εδώ», και μείνε όπως είσαι. Αμετακίνητος, αεικίνητος, άφοβος. Να σαι αλάνι, να μην τρέμεις και να μη ζητάς (μόνο) φαΐ και νάνι. Κρύψε την ευαισθησία από τα θηρία και βρες το «Θ», το «Θάρρος». Μπορείς να γίνεις του δρόμου ο φάρος; Μην πεις τίποτα. Γίνε! Άκου τη συμβουλή-βοήθεια του 12ου, θάλασσες οι δρόμοι μας. Εντάξει τώρα; Έφυγες και μην κοιτάξεις πίσω, πιάσε αμέσως το «Σ», τον στίχο. Ξέχνα τον ήχο και άκου της πόλης τον χτύπο. Αυτό είναι το μουσικό σου θέμα, δώσε πόνο και αίμα μην περιμένεις στέμμα. Εδώ δεν παίζουμε, τρέχουμε, παλεύουμε, χτυπάμε και φεύγουμε. Η πρωτεύουσα στα δίνει όλα και στα παίρνει όλα. Στο κάνει εύκολο. Πάρε καθετί που υπάρχει στο διάβα σου και βάλε το στο χαρτί. Το ATH είναι κωδικός, είναι χάραγμα του κακού και καίει από τη γέννα. Δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ αυτή την πόλη κι αν είσαι γέννημα-θρέμμα του κέντρου πρέπει να υποφέρεις. Πρώτα οι πληγές και μετά οι κουβέντες οι καθαρές. Κι αν πέσεις στην ανάγκη να κάνεις ένα ζήτα ακόμα, πάρε τη μοναξιά σύντροφο και κλείσε τα σημάδια των αστεριών. Καθάρισες! Και ο χτύπος της Αθήνας εκεί, στο μυαλό και στο στυλό. Οι τοίχοι σου «μιλάνε» και σε πάνε. Βλέπεις περίεργες αφαιρέσεις, την οδό Λουκάρεως, τη Δαμάρεως, κάτι 17αρια που δεν μεγαλώνουν και γλώσσες ξένες, παγκόσμιες, δικές σου. Το κατά Λουκάν μεταδίδεται, διαδίδεται, δεν εγκαταλείπεται.

Σημείο εκκίνησης το 11474


Συνέχεια από το προηγούμενο. Κωδικό όνομα Λουκάς και πάω όπου με πας ψηλέ. Το underground βρίσκει το κοινό, το μάταιο, το εφήμερο. Γράψε λάθος. Το όνειρο συνεχίζει και την πόλη τιμά, αγαπά, σαν σκοτεινό αερικό τη διασχίζει.
Ο συγκεκριμένος ράπερ έδειξε τις ικανότητες του με το EP «Face control» και με τα σινγκλ «Πορτογάλος», «Bogota», «Πρωτεύουσα» προετοίμασε το έδαφος για τη μεγάλη έκρηξη. Ο δίσκος «Made in Athens» (παραγωγή Golden Child) δικαιώνει το ταλέντο του Εθισμού. Ο ρυθμός κρατά τη φρεσκάδα και τη δύναμη του και ωθεί τον στίχο σε καίρια, συνειδησιακά, σημεία. Το ντριλ του ουσιαστικό και όχι τσαλακωμένο λαμέ. Η Αθήνα του δίνει έμπνευση και θάρρος. Ο λυρισμός γίνεται η αιχμή του δόρατος για τον ρεαλισμό που μεταφέρει και μεις από ακροατές ας γίνουμε συνεχιστές. Ο Εθισμός γέννημα-θρέμμα Αθηναίος, ταπεινός, περήφανος και ωραίος. Άρθρωση καθαρή και ρίμα πρόκληση αυθεντική. Το σκορ του ταράζει το φαιό και το γκλομπ και στους δρόμους βρίσκει τον Αλέξη κι έναν Χρήστο από τα παλιά. Αυτός που κάποτε δάκρυζε με τον Ροναλντίνιο, έκανε το δάκρυ φλόου σταθερό και αδιαπραγμάτευτο. Και επειδή το παρελθόν δεν λυγίζει, συνεχίζει, τα τρία γράμματα Ε-Θ-Σ κοιτούν τον παλιό καθρέφτη και τα ανεξίτηλα TXC. Εκεί, το «Να τους δω να τρέχουν» βρίσκει την καταγωγή και την πρόθεση του σημερινού ράπερ. Γι’ αυτό, όσοι είστε από το 11474 (ταχ. Κώδικας Γκύζη) σηκώστε χέρια και ακολουθήστε τον αναπόφευκτο Εθισμό!