Ο Κώστας Χατζηχρήστος στο αλβανικό μέτωπο έπαθε κρυοπαγήματα και ο διοικητής του είπε «εσύ με αυτά τα πόδια κάνεις πατινάζ» (vids)

Newsroom
Ο Κώστας Χατζηχρήστος στο αλβανικό μέτωπο έπαθε κρυοπαγήματα και ο διοικητής του είπε «εσύ με αυτά τα πόδια κάνεις πατινάζ» (vids)
Σαν σήμερα το 2001 «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος Κώστας Χατζηχρήστος. Οι κουβέρτες που έκλεβε για την Οχράνα και τα… αληθινά χαστούκια στον Θανάση Βέγγο στον «Ηλία του 16ου».

Ο αγαπημένος «βλάχος» του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Ο μεγάλος και αξέχαστος Κώστας Χατζηχρήστος, μπορεί σαν σήμερα το 2001 να «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, αλλά η «κληρονομιά» του είναι τεράστια (186 ταινίες είναι αυτές), που όχι μόνο γελάμε ακόμα και σήμερα με τις ταινίες του, αλλά τις δημιουργίες του θα τις «κουβαλά» κάθε γενιά.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο οποίος έκανε πέντε γάμους και αγάπησε πολλές γυναίκες, όπως περιγράφει ο Πέτρος Γεωργιόπουλος στο βιβλίο «Ο Χατζηχρήστος τα λέει όλα» το οποίο εκδόθηκε το 1991, είχε λόξα με τον στρατό και μάλιστα πήγε στο αλβανικό μέτωπο…

«Μου άρεσε ο στρατός, ήθελα να γίνω αξιωματικός και τελικά έγινα. Θυμάμαι ότι στη Σύρα έβγαίναν οι ανθυπασπιστές και μετά στην Καβάλα οι ανθυπολοχαγοί. Αυτό έκανα κι εγώ και τελικά έγινα ανθυπολοχαγός. Εκεί με έπιασε και ο πόλεμος.
«Εσύ τι σκατά θες εδώ;»

Πήγα στην Αλβανία και χιλιοταλαιπωρήθηκα γιατί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο, έπαθα κρυοπαγήματα, αλλά ευτυχώς ελαφριάς μορφής. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούσα να περπατήσω. Τότε με έστειλαν στα μετόπισθεν, μετά στο Πόγραδετς και μετά στην Κορυτσά. Εκεί στην Κορυτσά ήταν ένας λοχαγός "κέρατο" που μισούσε τους νεαρούς αξιωματικούς λες και του ‘χαν σκοτώσει τη μάνα. Μόλις βλέπει, μου λέει με ειρωνεία: "Ρε συ, τι σκατά θέλεις εδώ; Εσύ με αυτά τα πόδια μέχρι πατινάζ κάνεις. Τι κρυοπαγήματα μας λες; Θα σε στείλω πίσω”».

Έκλεβε κουβέρτες για την Οχράνα

Τελικά ο λοχαγός πήγε στο μέτωπο και ο Χατζηχρήστος μετατέθηκε σε ένα νοσοκομείο. Μόνο που απέναντι είχε ένα καφενείο που δούλευε η Οχράνα…

«Δεν ξεκόλλαγα τα μάτια μου απ' αυτό το καφενεδάκι κι ο λόγος ήταν η αδελφή του "κεφάλα", η Οχράνα. Γυναίκα, κουκλί σκέτο. Αμάν λέω αυτή έτσι και τη στείλεις στο μέτωπο αιχμαλωτίζει τρεις μεραρχίες Ιταλών μαζί με τον οπλισμό τους. Κλέβω δέκα μεταξωτές ιταλικές κουβέρτες και τις πάω πεσκέσι στον αδελφό της Οχράνα. Έτσι έγινα κολλητός με την Οχρανά και περνάγαμε ζάχαρη. Έλα όμως που ο ταψοκεφαλάς ο αδελφός της άρχισε να με βυζαίνει κανονικά».
Και όχι μόνο, καθώς η Οχράνα του είπε να κλέβει περισσότερες κουβέρτες γιατί έπρεπε να βγάζει κι αυτός λέφτά. 19 χρονών ήταν...

Η Αίγυπτος και το ουίσκι

Ο Κώστας Χατζηχρήστος, είχε μια περιπετειώδη ζωή και την Αίγυπτο, που την είχαν επισκεφτεί με τον θίασο την θυμόταν για καιρό. Εκεί έμαθε το ουίσκι, που αρχικά δεν του άρεσε, αλλά μετά του έδωσε και κατάλαβε. Εκεί όμως τον παράτησε και η πρώτη του γυναίκα για έναν γιατρό.

Τα χαστούκια στον Βέγγο

Από τις κορυφαίες ταινίες του Κώστα Χατζηχρήστου είναι ο «Ηλίας του 16ου» και αλησμόνητη σκηνή, τα χαστούκια στον Θανάση Βέγγο, στο αστυνομικό τμήμα. Μόνο που τα χαστούκια ήταν κανονικά...

«Θυμάμαι σε αυτή την ταινία τα βάσανα που πέρασε ο Θανάσης εξαιτίας μιας σκηνής του έργου που έπρεπε να φάει ένα χαστούκι... Νομίζω πως ο Θανάσης είναι ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός με τεράστια επιμονή και υπομονή.

Το πρόβλημα άρχισε όταν έπεσε το πρώτο χαστούκι. Τότε ο Βέγγος από τη δύναμη έφυγε από την κινηματογραφική μηχανή. Αρχίσαμε ξανά. Πάλι έφυγε από τη μηχανή. Φαπ. Μανούλα! Και άντε από την αρχή, φαπ. Μανούλα. Περίμενε κάθε λίγο και λιγάκι μετά από το χαστούκι όλο το συνεργείο και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αλέκος Σακελλάριος πότε θα συνέλθει ο Βέγγος από το χαστούκι. Με τη συναίνεση του Βέγγου τα χαστούκια έπρεπε να είναι αληθινά. Στο μεταξύ η ώρα περνούσε και η σκηνή δεν τέλειωνε. Άσε που αρχίσαμε να μακιγιάρουμε το Θανάση γιατί το μάγουλό του είχε κατακοκκινίσει από τα χαστούκια. Δεν θα το πιστέψετε αλλά έτσι με το χαστούκι φάγαμε ολόκληρη ημέρα. Και επιτέλους ένα από τα χαστούκια ήταν πετυχημένο...».

Η ταινία που του… «άλλαξε τα φώτα»

Όπως πολλοί ηθοποιοί, ο Κώστας Χατζηχρήστος δεν έζησε πλουσιοπάροχα. Έχασε και πολλά. Όχι, δεν έπαιζε… «Κάνω μια ταινία με τον τίτλο "Ο ταχυδρόμος προχωράει" και ελαφρώς καταστρέφομαι οικονομικά. Δηλαδή τι ελαφρώς, που μου άλλαξε τα φώτα. Τώρα πώς τα έτρωγα; Μη ρωτάτε. Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι δεν τα ‘φαγα τα λεφτά μόνος μου. Πάντα με συνεργάτες, φίλους και γνωστούς. Ποτέ μόνος μου. Αλλά τα πιο χοντρά λεφτά χαθήκανε σε δουλειές θεατρικές και κινηματογραφικές».
Είχε πει μάλιστα κιόλας πως «εγώ δεν παίρνω ούτε μία δραχμή παρόλο που οι ταινίες μου είναι σε συνεχή προβολή. Και έφτασε στο σημείο μέσα σε μία βδομάδα να παιχτούν τρεις ταινίες μου μαζεμένες. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι και κονομάνε, αλλά πάντως είναι άδικο για ‘μένα. Ο κόσμος μπορεί βλέποντας τις ταινίες μου να νομίζει ότι ο Χατζηχρήστος τα κονομάει χοντρά. Λάθος. Άλλοι τα κονομάνε και όχι εγώ. Και γι' αυτό εκφράζω κάποιο παράπονο γι' αυτή τη μεταχείριση».