Όταν το… αβύθιστο ρωσικό υποβρύχιο «Κουρσκ» πήρε μαζί του 118 ψυχές και ο Πούτιν συνέχιζε τις διακοπές του (vids)

Newsroom
Όταν το… αβύθιστο ρωσικό υποβρύχιο «Κουρσκ» πήρε μαζί του 118 ψυχές και ο Πούτιν συνέχιζε τις διακοπές του (vids)
Σαν σήμερα το 2000 το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ εκρήγνυται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης και βυθίζεται στη Θάλασσα Μπάρεντς, παρασέρνοντας μαζί του 118 ψυχές.

O αρχηγός στόλου της Ρωσίας επιβεβαιώνει στις 21 Αυγούστου ότι και τα 118 μέλη του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ είναι νεκροί. Του «αβύθιστου» υποβρυχίου όπως το έλεγαν οι Ρώσοι, που αποτελούσε το καμάρι του ρωσικού στόλου. Σαν σήμερα όμως το 2000 μία έκρηξη τορπίλης πολύ γρήγορα το μετέτρεψε σε έναν υγρό τάφο, ανασύροντας στην επιφάνεια, μόνο ερωτήματα και γιατί… Αναπάντητα γιατί...

Δύο χρόνια αργότερα έκλεισε η υπόθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για το τι οδήγησε το «Κουρσκ» στην βύθιση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια δεδομένα αδιαπραγμάτευτα, τα οποία δίστασαν τότε οι ναύαρχοι να παρουσιάσουν στον Βλάντιμιρ Πούτιν που απολάμβανε τις διακοπές του στο Σόοτσι.

Η έκρηξη της τορπίλης

Το «Κουρσκ» βρισκόταν σε σοβαρή αποστολή, που λάμβανε μέρος και η Αμερική! Την πρώτη του σοβαρή άσκηση από το 1994, τότε που παρακολουθούσε τις κινήσεις του 6ου Αμερικανικού Στόλου στην Μεσόγειο. Είναι οι εποχές που η Ρωσία παραπαίει οικονομικά και η συντήρηση είναι μία άγνωστη λέξη.

Λίγο πριν το τέλος της άσκησης ο κυβερνήτης Γκενάντι Λιάτσιν, είχε στείλει μήνυμα για την επικινδυνότητα των τορπιλών Shkval, που θα εκτόξευε το «Κουρσκ» και την μη λειτουργία μιας εξ’ αυτών, ωστόσο τίποτα δεν έγινε. Η τορπίλη έσκασε στον τορπιλοσωλήνα, ανατινάχθηκαν και οι υπόλοιπες με αποτέλεσμα το «Κουρσκ» να μετράει ακαριαία 95 νεκρούς και 23 επιζώντες, σε βάθος 160 μέτρων και με το οξυγόνο να τελειώνει.

Να μην μάθουν οι Δυτικοί

Οι ναύαρχοι αρνούνται να πουν την αλήθεια στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Του λένε αρχικά πως πιστεύουν ότι συγκρούστηκε με άλλο υποβρύχιο, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι ότι το βύθισε «εχθρική» τορπίλη. Ο Πούτιν συνεχίζει να κάνει τις διακοπές του στο Σόοτσι με την πρεμούρα των Ρώσων να είναι να μην μάθουν και αντιληφθούν οι Δυτικοί ότι το υπερόπλο του Ρώσικου πολεμικού ναυτικού είναι διαλυμένο.

Γι αυτό και αρνούνται την προσφορά βοηθείας πολλών χωρών που τους πρότειναν, απαντώντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Όταν ο Πούτιν, αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από όποιον μπορεί να προσφέρει, συνομιλεί με τον πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον αλλά πλέον ήταν πολύ αργά. Όταν Νορβηγοί δύτες καταφέρνουν να μπουν μέσα στο «Κουρσκ» στις 22 Αυγούστου, όλα τα διαμερίσματα του υποβρυχίου είναι πλημμυρισμένα και δεν υπάρχει φυσικά ίχνος ζωής.

Η ένεση για να σιωπήσει

Οι συγγενείς των θυμάτων ξεσπούν κατά της ρωσικής ηγεσίας. Η μητέρα του υποπλοίαρχου Τύλικ να ουρλιάζει στους Ρώσους επιτελείς του Ναυτικού συγκλονίζει την υφήλιο, κυρίως γιατί την ώρα που μιλάει, οι τηλεοπτικές κάμερες «συλλαμβάνουν» μια άγνωστη γυναίκα, να την πλησιάζει και να της κάνει μια ένεση πάνω από τα ρούχα της. Δευτερόλεπτα μετά η Ναντέζντα Τύλικ, δεν μπορεί να μείνει όρθια, ούτε φυσικά να μιλήσει... Απόρροια της ένεσης που της έκαναν ώστε η «ενοχλητική» φωνή της να σιωπήσει.


3