Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Αθήνα μαγεύει τον πλανήτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Αθήνα μαγεύει τον πλανήτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Σαν σήμερα, το 2004, πραγματοποιείται η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΟΑΚΑ, με τον κόσμο όλο να συμφωνεί πως το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο των πολλών τελευταίων ετών.

Η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τελείται σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 2004... 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto, ενώ σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, είναι ο Πύρρος Δήμας.

Μια «μαγική η γιορτή», που έλαβε παγκόσμια εύσημα για το σόου που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Στις 13 Αυγούστου είχαμε λοιπόν:

1863: Πέθανε ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου», εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

1899: Γεννήθηκε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1920: Αρχίζει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία διαρκεί μέχρι τις 25 Αυγούστου, κατά την οποία κατατροπώνεται ο Κόκκινος Στρατός.

1922: Έπειτα από προπαρασκευή πυροβολικού, τα τουρκικά στρατεύματα εξαπολύουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση στο μέτωπο της Μ. Ασίας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η τουρκική επίθεση επικεντρώνεται στο νότιο τομέα του μετώπου, δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η τουρκική αυτή ενέργεια θα οδηγήσει ύστερα από λίγες μέρες σε γενική υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων.

1926: Γεννήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας από το 1959 έως το 2008.

1946: Ακροδεξιοί της συμμορίας Σούρλα δολοφονούν στη Θεσσαλία τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Κώστα Βιδάλη.

1961: Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

1997: Στην Ινδία 46 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στα βόρεια της χώρας.

2004: Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.