Νέες απειλές Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει τη συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα την μάθει»

Newsroom
Νέες απειλές Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν ξέρει τη συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα την μάθει»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως για τα νησιά του Αιγαίου.

Νέες ευθείες απειλές για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο κανάλι TRT, αμφισβήτησε το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα, δεν γνωρίζουν ότι δόθηκαν με μη στρατιωτικό καθεστώς και ότι θα το μάθουν σύντομα αυτό. Είπε επίσης, ότι με τις κινήσεις που κάνει η Αθήνα, παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και τη Συνθήκη του Παρισιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε και πάλι το μένος του εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη και στην επίσκεψη και την ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, στις ΗΠΑ.

«Είπα, "Έλα, ας φάμε ένα γεύμα" πριν από περίπου 1,5 μήνα. Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στο Αρχοντικό Vahdettin. Του είπα «ας μην φέρνουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα, ας στήσουμε μια απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε».

Πήγε από εκεί -σ.σ. εννοεί στις ΗΠΑ- και έκανε παρόμοια πράγματα στο Νταβός. Είμαστε Τουρκία, δεν είμαστε φυλή. Μετά σηκώθηκε και είπε: «Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο». Δεδομένου ότι είμαι πολιτικός, όταν κάνω οποιοδήποτε αρνητικό βήμα προς την Τουρκία, η πρώτη μου δουλειά είναι να έχω ισχυρά υλικά που μπορώ να πω στους ανθρώπους μου.

Υπάρχουν 5+4=9 βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όταν τα λες αυτά, το αρνούνται. Σκοπεύουν να τα τοποθετήσουν και στα νησιά. Λένε ότι είναι για να αμυνθούν ενάντια στη Ρωσία. Τι δύναμη έχεις; Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε «μην το δώσεις στην Τουρκία» απευθυνόμενοι στη Γαλλία στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας με τη στάση μας. Πήραν το μάθημα από εδώ.

Αυτές οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε παραμένοντας υπό καθεστώς μη στρατιωτικού. Νομίζω ότι θα το μάθει».