Το έγκλημα πάθους της Ν.Σμύρνης: Η Γιαννακοπούλου έριξε 7 σφαίρες στον αρχιμανδρίτη Άνθιμο που της «έφαγε» 27 εκατ. δρχ.

Newsroom
Το έγκλημα πάθους της Ν.Σμύρνης: Η Γιαννακοπούλου έριξε 7 σφαίρες στον αρχιμανδρίτη Άνθιμο που της «έφαγε» 27 εκατ. δρχ.
Σαν σήμερα το 1997 η ελληνική κοινωνία συνταράχθηκε από το φονικό στη Νέα Σμύρνη, με την Κάτια Γιαννακοπούλου να σκοτώνει με πιστόλι τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη.

Ήταν 22 Ιουλίου του 1997, όταν ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης βγήκε έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη για να πάει στην εκκλησία. Ήταν η καθημερινή ρουτίνα του. Το πρόγραμμά του. Η (πρώην) ερωμένη του, Κάτια Γιαννακοπούλου, κρυμμένη πίσω από ένα αυτοκίνητο, βγήκε γρήγορα μπροστά από τον 59χρονο κρατώντας ένα πιστόλι. Του έριξε εφτά σφαίρες κόβοντας το νήμα της ζωής στον πάλαι ποτέ αγαπημένο της.

Ο Πάνος Σόμπολος έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ, περιγράφει το συμβάν στο βιβλίο του «Τα Εγκλήματα που Συγκλόνισαν την Ελλάδα»: «Η δολοφονία έγινε στις 10:30 το πρωί της 22ας Ιουλίου του 1997. Η δράστις έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του αρχιμανδρίτη στη Νέα Σμύρνη και μόλις εκείνος βγήκε για να πάει στην εκκλησία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, όπως είπε η ίδια τόσο στην απολογία της όσο και στην Ασφάλεια. Διατηρούσε ερωτικό δεσμό μαζί του και εκείνος από κάποια στιγμή και έπειτα δεν την ήθελε και την έδιωχνε από κοντά του, ζητώντας της να διακόψουν τις σχέσεις τους».

«Τον είχα πιστέψει σαν Θεό»

2

«Θόλωσε το μυαλό μου και έκανα ό,τι έκανα. Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ και μετανιώνω. Τον είχα πιστέψει σαν Θεό», είχε πει τότε η δράστις. Η παντρεμένη Κάτια Γιαννακοπούλου πήγαινε στην εκκλησία και αναζητούσε έναν πνευματικό καθοδηγητή. Ένα συγγενικό της πρόσωπο τη σύστησε το 1989 με τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη, που λειτουργούσε στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Παλαιό Φάληρο.

«Ήταν επιβλητικός, μορφωμένος γλυκομίλητος και προξενούσε δέος» είχε πει η ίδια. Γοητεύτηκε από τον αρχιμανδρίτη πήγαινε τακτικά στην εκκλησία. Συχνά την εξομολογούσε. Ήταν θέμα χρόνου να αναπτυχθεί μια σχέση μεταξύ τους.

«Το φιλί στο στόμα κράτησε για πολύ ώρα»

«Με τράβαγε κοντά του σαν μαγνήτης, συνέβαινε κάτι το ανεξήγητο» είχε πει η (τότε) 42χρονη στην απολογία της: «Μία μέρα με κάλεσε σπίτι του και μιλήσαμε για πολλά, κυρίως γύρω από τη θρησκεία και την εκκλησία. Αμέσως μετά άρχισε να μου μιλάει για τον έρωτα. Τότε με φίλησε για πρώτη φορά και μάλιστα αυτό το φιλί στο στόμα κράτησε για πολύ ώρα και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε. Την άλλη μέρα πήγα και εξομολογήθηκα στον ίδιο και συζητήσαμε αυτά που κάναμε μαζί. Μου είπε πως είμαστε άνθρωποι και σαν άνθρωποι έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες».

Παράλληλα βέβαια με τη σχέση τους, ο αρχιμανδρίτης λάμβανε από την ερωμένη του πολλά και διάφορα χρηματικά ποσά, είτε για αγαθοεργίες είτε για την ικανοποίηση προσωπικών του αναγκών. Αρχικά η Γιαννακοπούλου του είχε δώσει 7 εκατομμύρια δραχμές αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς του έδωσε πολλά χρηματικά ποσά.

Η μετάθεση στην Αγγλία

2

Το 1994 όμως ο αρχιμανδρίτης πήρε μετάθεση για μία εκκλησία της Αγγλίας. Κάτι η απόσταση, προφανώς κάτι τα συναισθήματα που ξεθώριασαν από την πλευρά του, η σχέση φαινόταν πως οδηγούταν στο τέλμα της. Η Γιαννακοπούλου, που ταξίδευε στην Αγγλία για να τον δει, έλεγε πως «ο πατέρας Άνθιμος στη συμπεριφορά του όταν ψυχρός και αδιάφορος». Τότε καταλάβαινε πως είχε «χαλάσει» την οικογένειά της και τη ζωή της, δίχως αντίκρισμα. Χώρια που είχε δώσει περίπου 27 εκατομμύρια δραχμές. Ο αρχιμανδρίτης της έλεγε πως θα τα επέστρεφε όλα μόλις πουλούσε ένα ακίνητο που είχε.

Ο θυμός έγινε οργή και το συναίσθημα της εκδίκησης έφτασε και κυριάρχησε. Όπως είπε η ίδια, πήγε στην Ομόνοια και αγόρασε ένα πιστόλι με σφαίρες από άγνωστο άνδρα, που της έκανε μάλιστα και μαθήματα. Όχι τίποτα ιδιαίτερο, τής έδειξε πώς πιάνουν το πιστόλι και πώς να το κρύψει στην τσάντα. Της έδωσε μάλιστα και ένα σημείωμα για το πώς να πυροβολεί. Αυτό το σημείωμα βρέθηκε στην τσάντα της μετά τη σύλληψη.

Επέστρεψε και δεν τη συνάντησε

2

Στις 20 Ιουλίου ο πατέρας Άνθιμος επέστρεψε για λίγες μέρες στην Ελλάδα και την Αθήνα, ωστόσο δεν τηλεφώνησε ποτέ στην 42χρονη για να τη συναντήσει. Η ίδια έμαθε ότι βρισκόταν εδώ και πήγε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Φιλαδελφείας για να τον συναντήσει. Εκείνος όμως την έδιωξε από το θυροτηλέφωνο, δεν της άνοιξε καν την πόρτα. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι την έβρισε, την πρόσβαλε και της είπε να φύγει και να τον αφήσει ήσυχο. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση.

Το επόμενο πρωί, στις 10:30, ο αρχιμανδρίτης βγήκε από το σπίτι του και τη στιγμή που άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του, εκείνη τον πρόλαβε και τον πυροβόλησε από πίσω σχεδόν εξ επαφής. Του έριξε επτά σφαίρες με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Μετά το φονικό αγόρασε… ποδήλατο

2

Στην απόγνωσή της πάνω και την απελπισία της, η 42χρονη περιφερόταν στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Πέταξε το πιστόλι, τον γεμιστήρα και τις σφαίρες σε ένα κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια άλλαξε ρούχα. Άφησε το αυτοκίνητο σε ερημικό δρόμο στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου Νέας Σμύρνης, πήρε ένα ταξί και πήγε στην περιοχή της Ομόνοιας όπου αγόρασε ένα ποδήλατο

Με το ποδήλατο πήγε στην περιοχή του Κολωνού, πέταξε σε κάδο απορριμμάτων τα ρούχα που φορούσε όταν δολοφόνησε τον αρχιμανδρίτη και έπειτα πήγε στην Καλλιθέα όπου διανυκτέρευσε σε οικοδομή. Την άλλη μέρα, πήρε και πάλι το ποδήλατο και πήγε σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι ενώ κατέληξε στην Ελευσίνα. Έτσι χωρίς λόγο… Πέρασε τη νύχτα της σε ένα πάρκο κοντά στην πλατεία. Το βράδυ της άλλης μέρας έφτασε έξω από το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, όπου την είδε μία μοναχή. Όταν της είπε ποια ήταν και τι είχε κάνει ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Αποφυλακίστηκε το 2013

2

Το δικαστήριο καταδίκασε τη Γιαννακόπουλου σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Δεν της επέβαλλαν τα ισόβια επειδή της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, αλλά και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος απέναντί της. Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και η δίκη επαναλήφθηκε και έτσι στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο η Κάτια Γιαννακοπούλου καταδικάστηκε ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη, αφού δεν της αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Τελικά, αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2013. Σε όλο αυτό, από τη σύλληψη μέχρι την αποφυλάκιση, ο σύζυγός της (καθώς επίσης και ο γιος της) στάθηκε δίπλα της.