Νεαρή με δάκρυα στα μάτια, μετά την φωτιά: «Είναι τα παιδικά μου χρόνια εκεί μέσα και τώρα βλέπω στάχτες» (vid)

Newsroom
Νεαρή με δάκρυα στα μάτια, μετά την φωτιά: «Είναι τα παιδικά μου χρόνια εκεί μέσα και τώρα βλέπω στάχτες» (vid)
Η πορεία της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη, οι καμένες εκτάσεις και περιουσίες, η απόγνωση των κατοίκων αλλά και η τεράστια προσπάθεια της πυροσβεστικής.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χτες (19/7) στην Πεντέλη άφησε πίσω της στάχτες και καμένες περιουσίες. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το meteo, στην Πεντέλη κάηκαν περίπου 20.350 στρέμματα.

Μάλιστα ένας ηλικιωμένος στην Παλλήνη αυτοκτόνησε αφού είδε το σπίτι του να καίγεται για τέταρτη φορά. Ένας άλλος ηλικιωμένος αρνιόταν να φύγει από το σπίτι του, παρά την επιμονή των αστυνομικών.

Μια κοπέλα που μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ, είπε κλαίγοντας: «Φεύγουμε από το σπίτι, μένει εδώ πέρα ο μπαμπάς μου, μένει μόνος του. Προσπαθώντας να σώσει αυτός το σπίτι μας μόνος του. Είναι όλα μου τα παιδικά χρόνια εκεί μέσα και τώρα βλέπω στάχτες».

Η πορεία της φωτιάς και οι ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της

Η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης ακολούθησε μία πορεία, την οποία περιέγραψε δημοσιογράφος σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Στις 5:19 ξέσπασε η πυρκαγιά από τη θέση Βαγιάτι, με δύο υδροφόρα οχήματα από τον 12ο πυροσβεστικό σταθμό να σπεύδουν.
Λόγω του αέρα η φωτιά έφτασε μέχρι το Ντράφι, την Παλλήνη και την Ανθούσα.

Συνοπτικά η διαδρομή της φωτιάς:

  • Από Νταού προς Ντράφι
  • Από Ντράφι ένα μέτωπο κινήθηκε προς Διώνη & Δασαμάρι
  • Από Ντράφι ένα δεύτερο μέτωπο κινήθηκε προς την κορυφογραμμή της Πεντέλης & το νοσοκομείο Παίδων
  • Το δεύτερο μέτωπο πρώτες πρωινές ώρες κατέβηκε προς Ανθούσα και Παλλήνη

Συνολικά 34 πολίτες από τις πυρόπληκτες περιοχές σε νοσοκομεία

Συνολικά 34 πολίτες από τις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα, κινητές ιατρικές μονάδες και όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών), ενώ παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

Η τεράστια προσπάθεια της πυροσβεστικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τεράστια προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες 485 πυροσβέστες, 120 υδροφόρα οχήματα, 9 αεροσκάφη, 10 ελικόπτερα και 28 Ρουμάνοι δασοκομάντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησαν σήμερα (20/7) το μεσημέρι, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας (20/7) διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή.