Η Β. Κορέα κατηγορεί τη Ν. Κορέα ότι της στέλνει μπαλόνια με κορονοϊό

Newsroom
Η Β. Κορέα κατηγορεί τη Ν. Κορέα ότι της στέλνει μπαλόνια με κορονοϊό
Δίνεται σύσταση στους πολίτες «να αντιμετωπίζουν προσεκτικά τα εξωγήινα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και τα μπαλόνια κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων».

Η Βόρεια Κορέα, του αυταρχικού καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας… δεν είχε κρούσματα (;) κορονοϊού, αλλά ξαφνικά υπάρχει έξαρση στη χώρα. Σε μία προσπάθεια για μετατόπιση ευθυνών, η χώρα κατηγορεί τη… Νότια Κορέα για την έξαρση του κορονοϊού, υποστηρίζοντας πως ομάδες αποστατών, τους στέλνουν από τα σύνορα μπαλόνια γεμάτα με κορονοϊό με σκοπό να τους γεμίσουν.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα 5χρονο παιδί που είχαν αγγίξει «άγνωστα υλικά» στην ανατολική κομητεία Kumgang παρουσίασαν συμπτώματα και αργότερα βρέθηκαν θετικοί.

«Μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων πυρετού παρατηρήθηκε στις επαφές τους και ότι μια ομάδα ατόμων με πυρετό εμφανίστηκε στην περιοχή… για πρώτη φορά», αναφέρει η Guardian.

Το KCNA μάλιστα προειδοποίησε τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν προσεκτικά τα εξωγήινα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων», αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει τη Νότια Κορέα.

2

Η πρακτική με τα μπαλόνια είναι πάντως κάτι που ευσταθεί, καθώς ακτιβιστές από τη Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μπαλόνια για να στείλουν φυλλάδια κατά του απολυταρχικού καθεστώτος, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας πάντως απάντησε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορονοϊός να εισήλθε στον Βορρά μέσω μπαλονιών: «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας, επιστημονικά μιλώντας, δεδομένου ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού μέσω αντικειμένων είναι αρκετά χαμηλή», δήλωσε ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας από την άλλη δεν παραδέχεται πως η έξαρση του κορονοϊού έγινε όταν ξανάρχισε το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα: «Αν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα, θα έπρεπε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα καραντίνας στη συνοριακή περιοχή σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο εμπόριο Βόρειας Κορέας-Κίνας», δήλωσε ο Lim Eul-chul, καθηγητής στο Ινστιτούτο Άπω Ανατολής Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam.