Βρέθηκε βιρμανικός πύθωνας 98 κιλών: Είχε φάει ολόκληρο ελάφι και είχε μέσα του 122 αυγά (vid)

Newsroom
Βρέθηκε βιρμανικός πύθωνας 98 κιλών: Είχε φάει ολόκληρο ελάφι και είχε μέσα του 122 αυγά (vid)
Ένα τεράστιος πύθωνας μήκους 5,5 μέτρων εντοπίστηκε σε βάλτο της Φλόριντα και χρειάστηκαν τρεις άντρες για να τον μεταφέρουν.

Στους βάλτους του Picayune Strand State Forest στη Φλόριντα ζούσε ένας πύθωνας Βιρμανίας, ο οποίος ήταν τόσο μεγάλος που χρειάστηκαν τρεις άντρες για να τον κουβαλήσουν. Ερευνητές της περιοχής εντόπισαν το τεράστιο φίδι, βάρους 98 κιλών και μήκους 5,5 μέτρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο πύθωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Φλόριντα και ίσως σε όλο τον κόσμο.

Το γιγαντιαίο φίδι εντοπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και υποβλήθηκε σε ευθανασία. Στη συνέχεια μπήκε σε κατάψυξη μέχρι τον Απρίλιο. Χρειάστηκαν 48 ώρες για να ξεπαγώσει προκειμένου οι ερευνητές να αρχίσουν τις μελέτες.

Ανοίγοντας το εσωτερικό του φιδιού, οι ερευνητές βρήκαν μέσα 122 αυγά, τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί σε πύθωνα. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι το τελευταίο του γεύμα ήταν ένα ολόκληρο ελάφι.

Ο βιρμανικός πύθωνας (Python bivittatus) είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη φιδιών. Είναι εγγενές σε μια μεγάλη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και αναφέρεται ως ευάλωτο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN. Μέχρι το 2009, θεωρούνταν υποείδος του Python molurus, αλλά πλέον αναγνωρίζεται ότι ανήκει σε ένα ξεχωριστό είδος. Είναι ένα χωροκατακτητικό είδος στη Φλόριντα ως αποτέλεσμα του εμπορίου κατοικίδιων ζώων.

Η εισβολή των πυθώνων ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη, ιδίως σε ολόκληρη τη Νότια Φλόριντα, όπου ένας μεγάλος αριθμός πυθώνων μπορεί τώρα να βρεθεί στο Florida Everglades. Ο τρέχων αριθμός των βιρμανικών πυθώνων στο Florida Everglades μπορεί να έχει φτάσει σε έναν ελάχιστο βιώσιμο πληθυσμό και να έχει γίνει ένα χωροκατακτητικό είδος. Ο τυφώνας Andrew το 1992 κρίθηκε υπεύθυνος για την καταστροφή μιας εγκατάστασης αναπαραγωγής πυθώνων και ενός ζωολογικού κήπου, και αυτά τα φίδια που διέφυγαν εξαπλώθηκαν και κατοικήθηκαν σε περιοχές στα Everglades. Περισσότερα από 1.330 έχουν συλληφθεί στα Everglades. Επίσης, μεταξύ 1996 και 2006, ο πύθωνας της Βιρμανίας κέρδισε δημοτικότητα στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων, με περισσότερα από 90.000 φίδια να εισάγονται στις ΗΠΑ.