Ο Κλιντ Ίστγουντ είχε εξοργιστεί με το «Καράτε Κιντ» και «πολέμησε» την Columbia με έναν απίθανο τρόπο (vid)

Newsroom
Ο Κλιντ Ίστγουντ είχε εξοργιστεί με το «Καράτε Κιντ» και «πολέμησε» την Columbia με έναν απίθανο τρόπο (vid)
Σαν σήμερα το 1984 κυκλοφόρησε στη μεγάλη οθόνη το «Καράτε Κιντ», το οποίο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Στις 22 Ιουνίου 1984 προβλήθηκε στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία «Καράτε Κιντ», η οποία κόστισε μόλις 8 εκατομμύρια δολάρια, με τα κέρδη της μόνο στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία έλαβε παγκόσμια αναγνώριση από κριτικούς, πολλοί από τους οποίους επαίνεσαν τις σκηνές δράσης, τη γραφή, την ιστορία, τις ερμηνείες και τη μουσική. Η εμπορική της επιτυχία την κατέταξε σε μία από τις ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη του 1984 και τη μεγαλύτερη sleeper hit επιτυχία της χρονιάς του Χόλιγουντ.

Το «Καράτε Κιντ» είναι επίσης αξιοσημείωτο για την έναρξη της σταδιοδρομίας του Ραλφ Μάτσιο (Ντάνιελ Λαρούσο), καθώς και για την αναζωογόνηση της καριέρας του Πατ Μορίτα (Μιγιάγκι), η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή ως επί το πλείστον για κωμικούς ρόλους και του απέφερε την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Το όνομα της ταινίας οφείλεται σε ένα φανταστικό χαρακτήρα της DC Comics που ονομάζεται Karate Kid. Οι δημιουργοί της ταινίας έλαβαν ειδική άδεια από την DC Comics το 1984 για να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο.

Ηθοποιοί που απέρριψαν τον ρόλο του Ντάνιελ Λαρούσο

Για τον κεντρικό ρόλο του Ντάνιελ Λαρούσο εξετάστηκε ένας αριθμός ηθοποιών συμπεριλαμβανομένων των Σον Πεν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τσάρλι Σιν, Εμίλιο Εστέβες, Νίκολας Κέιτζ, Άντονι Έντουαρντς, Τομ Κρουζ και Έρικ Στόλτζ. Οι παραγωγοί του «Καράτε Κιντ» αρχικά επέλεξαν τον Τσάρλι Σιν και στη συνέχεια τον Σον Πεν, όμως και οι δύο ηθοποιοί απέρριψαν τον ρόλο.

Ο Ραλφ Μάτσιο πήρε τελικά το ρόλο ύστερα και από την δυνατή ερμηνεία του ως Johnny Cade στο The Outsiders (1983). Ο Μάτσιο δήλωσε ότι η ερμηνεία του ως Τζόνι επηρέασε την ανάπτυξη του Ντάνιελ Λαρούσο, στον ρόλο της ζωής του που τον έκανε πασίγνωστο.

Ο εξοργισμένος Κλιντ Ίστγουντ

Ένας από τους ηθοποιούς που πέρασαν από οντισιόν για τον ρόλο του Ντάνιελ Λαρούσο, ήταν ο γιος του Κλιντ Ίστγουντ, Κάιλ. Τελικά δεν κατάφερε να πάρει τον ρόλο, κάτι που έκανε έξαλλο τον πατέρα του, ο οποίος αποφάσισε να μποϊκοτάρει την Columbia Pictures, την εταιρεία παραγωγής του Καράτε Κιντ. Τι έκανε;

Απαγόρευσε να κυκλοφορούν προϊόντα της «Coca Cola» στα δικά του στούντιο, καθώς η Columbia Pictures είχε εκείνη την εποχή στην ιδιοκτησία της την συγκεκριμένη εταιρεία αναψυκτικών. Η επόμενη επιλογή για τον ρόλο του Ντάνιελ Σαν ήταν ο 22χρονος Ραλφ Μάτσιο...

Ο μύθος γύρω από τον Τσακ Νόρις

Ο Μάρτιν Κοβ ενσάρκωσε τον ρόλο του κακού Τζον Κριζ, αλλά εκείνη την εποχή υπήρχαν οι φήμες ότι είχε προταθεί στον Τσακ Νόρις. Σε αυτό συνέβαλε η προσθήκη του Πατ Τζόνσον στην ταινία. Ήταν μαθητής του Νόρις και υπεύθυνος για τις χορογραφημένες σκηνές καράτε. Ο Τζόνσον εμφανίστηκε στην ταινία με τον ρόλο του διαιτητή του Πρωταθλήματος.

Ο ίδιος ο Τσακ Νόρις πάντως, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Σε μια συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε του προτάθηκε ο ρόλος. Ακόμα όμως κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ξεκαθάρισε ότι θα τον απέρριπτε, διότι δεν ήθελε να ταυτιστεί με ένα χαρακτήρα που προωθεί τις πολεμικές τέχνες ως μέθοδο βίας και εκδίκησης.