O Sam κρύβει τη μυστική συνταγή για το τέλειο burger στον σταθμό Συγγρού-Φιξ

O Sam κρύβει τη μυστική συνταγή για το τέλειο burger στον σταθμό Συγγρού-Φιξ
Βγαίνοντας από το μετρό στη στάση Συγγρού-Φιξ δεν γίνεται να μην πέσεις πάνω στον Sam, τον άνθρωπο που φτιάχνει τα πιο νόστιμα burgers της πόλης, με μια συνταγή που έρχεται απευθείας από το Μέμφις των Η.Π.Α.

Τι ακριβώς κάνει ένα burger «τέλειο»; Μια ερώτηση αρκετά δύσκολη, που ίσως την έχεις κάνει αρκετές φορές στον εαυτό σου, αλλά δυστυχώς δεν έχει μόνο μία απάντηση. Σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο οι πρώτες ύλες.Tο μπιφτέκι, το τυρί, η ντομάτα, το μαρούλι, η σως, αλλά και υπόλοιπα υλικά που θα μπουν ανάμεσα στο λαχταριστό ψωμάκι. Αδιαμφισβήτητο είναι και το αριστοτεχνικό ψήσιμο. Χρειάζεται ένας άνθρωπος με εμπειρία, ο οποίος να παίζει στα δάχτυλα τους χρόνους και τα γυρίσματα του κρέατος.

Έπειτα έχουμε τη συνταγή. Κάθε burger είναι ξεχωριστό άλλωστε και η γεύση του διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί. Τέλος, έχουμε και το μεράκι, το ταλέντο, αλλά και την αγάπη του ψήστη για αυτό που κάνει. Πόσες κατηγορίες βάλαμε τελικά για να αντιληφθούμε όσο καλύτερα γίνεται τον όρο «τέλειο burger»; Μπορεί κάπου να χάσαμε το μέτρημα, αλλά αν υπάρχει ένας τύπος στην Αθήνα, ο οποίος δεν ξεχνάει το παραμικρό γύρω από το αγαπημένο street food, τότε αυτός είναι ο Sam, συνιδιοκτήτης του Sam Burgers (Δράκου 3-5) στο Κουκάκι.

...
O Sam

Στο συγκεκριμένο μαγαζί έχουν ζυμωθεί περισσότεροι από 20 τόνοι κιμά από το ξεκίνημά του πέρυσι τον Μάιο. Αν και στεγάζεται σε ένα μικρό χώρο λίγων μόνο τετραγωνικών έξω από τον σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ, η τεράστια προσωπικότητα, αλλά και η μυστική συνταγή του Sam κάνει τον κόσμο να έρχεται ξανά και ξανά, προκειμένου να δοκιμάσει τα ιδιαίτερα burgers του.

Η ιστορία του ξεκινάει από τον αμερικανικό νότο και το Μέμφις, ταξιδεύει στα Χανιά της Κρήτης και συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία ο Sam έμαθε την τέχνη του απλού, αλλά πεντανόστιμου burger από την Ντέινα, την Αφροαμερικανή γυναίκα του ξαδέρφου του. Γνώρισε τα μυστικά του κιμά, είδε από κοντά πώς ψήνεται σωστά ένα medium rare μπιφτέκι και πειραματίστηκε με διαφορετικές συνταγές. Στην Ελλάδα το πρώτο Sam Burgers άνοιξε στα Χανιά το 2015. Oι Κρητικοί λάτρεψαν το burger του Sam για περίπου τέσσερα χρόνια (όσο κράτησε ανοιχτό το μαγαζί εκεί), ενώ από τη στιγμή που άνοιξε το νέο του μπεργκεράδικο στο Κουκάκι, τον επισκέπτονται φεύγοντας με σακούλες από burgers για την επιστροφή τους στο νησί.

sam

Το Sam Burgers είναι ένας «ναός» για το διάσημο αμερικανικό street food. Χωρίς πλάκα, αν μπει κάποιος μέσα στο μαγαζί, ταξιδεύει αυτόματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιτίας των memorabilia που έχει φέρει ο Sam από την προσωπική του συλλογή. Στους τοίχους υπάρχουν κάδρα του Elvis Presley, corvettes, pin up girls, η πινακίδα του ξακουστού αυτοκινητόδρομου Route 66 και πολλά άλλα συλλεκτικά αντικείμενα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.

sam

Ένας μεγάλος «παιχνιδότοπος» με λίγα λόγια, στον οποίο βασιλεύει ο Sam και τα burgers του. «Πολλές φορές μου έχουν ζητήσει να τους δώσω κάποιο αντικείμενο, αλλά αυτά δεν πωλούνται, ούτε χαρίζονται. Είναι κομμάτια μου», μας απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση για το αν ο κόσμος έχει ζηλέψει κάποιο από τα συλλεκτικά κάδρα που βρίσκονται κρεμασμένα στο μαγαζί.

sam

Πάμε τώρα και στα του καταλόγου; Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις το γεύμα σου στο μαγαζί είναι τα συνοδευτικά που φτιάχνει ο Sam. Εμείς δοκιμάσαμε τα Mozzarella sticks (6 τεμάχια mozzarella παναρισμένα, τα οποία συνοδεύονται από sauce BBQ), τα Onion Rings (12 ροδέλες παναρισμένες με μπύρα, οι οποίες συνοδεύονται από sauce BBQ), τα Chicken Strips (λαχταριστά φιλετάκια από παναρισμένο κοτόπουλο, τα οποία σερβίρονται με sauce BBQ) και τις Wavy Fry πατάτες (με ketchup sauce).

sam

Μετά από αυτά περάσαμε στο κυρίως γεύμα. Κάθε burger του Sam είναι μελετημένο από το ψωμάκι μέχρι το τελευταίο του υλικό. Τα περισσότερα είναι εμπνευσμένα από πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Brooklyn, το Manhattan, το Miami, το Texas ή το New York. Φυσικά υπάρχει και το burger-σήμα κατατεθέν του Sam, το οποίο φέρει και το όνομά του. Αυτή ήταν αμέσως και η δική μας επιλογή και δε μας απογοήτευσε καθόλου. Το Samburger φτιάχνεται με χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι 150gr, BBQ Mississippi sauce, μπέικον, cheddar και καραμελωμένα κρεμμύδια, τα οποία λιώνουν στο στόμα σου.

sam

Υπάρχουν φυσικά επιλογές και σε chicken burgers, vegeterian burgers και σαλάτες, για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Όσο για τα αναψυκτικά; Εδώ κύριο λόγο παίζει το Dr. Pepper, το οποίο έρχεται απευθείας από Αμερική και πρέπει οπωσδήποτε να τιμήσετε.

sam

Το μόνο σίγουρο είναι πως τρώγοντας το burger του Sam, είτε παραγγέλνοντάς το στο σπίτι ή στο γραφείο (έρχεται με Wolt και Efood) είτε περνώντας από τον αριθμό 3 της οδού Δράκου στο Κουκάκι, θα νιώσετε σε κάθε του μπουκιά πως μεταφέρεστε κάπως μαγικά στο Μέμφις. Εκεί κοντά στο μέρος που ο Sam έμαθε να ψήνει τα πρώτα του burgers. Αν έχετε και λίγο χρόνο, ζητήστε του να σας πει μια ιστορία από τα χρόνια του εκεί. Έχει δεκάδες και είναι δεδομένο ότι θα απολαύσει την αφήγηση τόσο ο ίδιος, όσο κι εσείς.

Sam Burgers, Δράκου 3-5, Κουκάκι 210 7546066
Facebook, Instragram

Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου