Οι ακραίες τιμές των καταλυμάτων στις Κυκλάδες την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου: Πιο ακριβά κι από το Ντουμπάι

Οι ακραίες τιμές των καταλυμάτων στις Κυκλάδες την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου: Πιο ακριβά κι από το Ντουμπάι
Για την εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια, φαίνεται πως τα καταλύματα στα κυκλαδίτικα νησιά απευθύνονται μόνο σε ξένους και πλούσιους τουρίστες.

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι μόνο η τιμή της βενζίνης που ξεπέρασε τα 2,3 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα, αλλά είναι και οι αυξήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα της καθημερινότητας. Όλα αυτά έχουν εκτοξεύσει τα έξοδα των ελληνικών νοικοκυριών, αναγκάζοντας εκατομμύρια πολίτες να περιορίσουν τα έξοδά τους. Τι θα γίνει, όμως, με τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές;

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι λογικό οι περισσότεροι να θέλουν να ξεφύγουν. Να αποδράσουν από την πόλη και τους ρυθμούς της και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα από κάποιο νησί του Αιγαίου. Πόσο εύκολο είναι αυτό για τον μέσο εργαζόμενο; Η απάντηση είναι «καθόλου». Κι αυτό γιατί την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, εκεί δηλαδή προς τον Δεκαπενταύγουστο που τα πάντα «σβήνουν» και οι περισσότεροι παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια, οι τιμές των καταλυμάτων έχουν εκτοξευτεί αδικαιολόγητα.

Για όσους δεν έχουν κλείσει κάποιο δωμάτιο στις Κυκλάδες για εκείνη την εβδομάδα, η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική. Πιο συγκεκριμένα, με μια γρήγορη αναζήτηση που κάναμε στις πλατφόρμες του Booking, αλλά και του Airbnb, φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κατάλυμα με τιμή μικρότερη των 100 ευρώ τη βραδιά σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη. Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πάρο, στην Άνδρο ή στην Σύρο, χωρίς βέβαια να υπάρχουν γενναίες διαφορές.

Μύκονος

Σαντορίνη

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις για απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια οι ιδιοκτήτες μπορεί να ζητούν και 200 ή 300 ευρώ τη βραδιά. Με απλά μαθηματικά, για κάποιον που θέλει να μείνει σε δίκλινο έξι βράδια εκείνο το διάστημα (14-20 Αυγούστου) μιλάμε για ένα μπάτζετ που ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από 600 ευρώ και μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1000 ή και τα 2000 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.

Σίφνος

Μέσα σε όλα αυτά, να υπολογίσουμε και τα έξοδα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα οποία σε αρκετά νησιά του Αιγαίου ξεπερνούν πλέον και τα 100 ευρώ (πήγαινε-έλα) ανά άτομο. Τα νούμερα είναι ακραία και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα. Την ίδια ώρα μια πτήση στο Ντουμπάι κοστίζει περίπου 400 ευρώ και έξι νύχτες σε δίκλινο δωμάτιο τετράστερων ξενοδοχείων κοστίζουν συνολικά γύρω στα 300 ευρώ για το ίδιο ακριβώς διάστημα. Απλά το αναφέρουμε, τα συμπεράσματα δικά σας.