Όταν τα ΜΑΤ είχαν εισβάλει στον πομπό του Υμηττού για να πέσει «μαύρο» στην ΕΡΤ (vids)

Newsroom
Όταν τα ΜΑΤ είχαν εισβάλει στον πομπό του Υμηττού για να πέσει «μαύρο» στην ΕΡΤ (vids)
Η ΕΡΤ είχε κλείσει με κυβερνητική απόφαση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2013 και το 2015 επαναλειτουργεί υπό την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις προκάλεσε σαν σήμερα το 2013 το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ, ενώ ακριβώς δύο χρόνια μετά, το 2015, λειτούργησε και πάλι.

Το 2013 η ΕΡΤ είχε κλείσει με κυβερνητική απόφαση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με τους τελευταίους να αποχωρούν λίγες μέρες από το κυβερνητικό σχήμα. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης Σίμος Κεδίκογλου, είχε ανακοινώσει με σκληρή γλώσσα «...σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ. Στη θέση της θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης» (NETFLIX) που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο».

Σκοπός ήταν οι εργαζόμενοι από τους 2.656 να έπεφταν τους 1.000, καθώς όπως είχε αναφέρει: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο» είχε τονίσει ο Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι είχε τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση.

2

Τα ΜΑΤ στον Υμηττό

Η αντίδραση ήταν άμεση και σφόδρα καθώς στο προαύλιο της ΕΡΤ μαζεύτηκε αμέσως κόσμος αλλά και πολιτικά κόμματα ζητώντας τη συνέχεια της λειτουργίας της ΕΡΤ και φυσικά την παραμονή των 2.656 των εργαζομένων στη δουλειά τους. Η απόφαση εκτελέστηκε όμως… με δυνάμεις καταστολής. Τα ΜΑΤ πήγαν στον Υμηττό στους πομπούς της ΕΡΤ και έβγαλαν τον κόσμο από εκεί προκειμένου να πέσει «μαύρο»

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ όμως αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος μέσα από αναλογικά σήματα.

Το οριστικό τέλος μπήκε στις 7 Νοεμβρίου όταν τα ΜΑΤ, με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο όπου συγκεντρώθηκε κόσμος.

2

Η επαναλειτουργία

Δύο χρόνια μετά, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, υπό την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Αργότερα, ο Σίμος Κεδίκογλου ερωτηθείς για εκείνη την απόφαση και αν ήταν σωστή είχε πει: «Προφανώς όχι, προφανώς όχι και δεν έγινε και σωστή διαχείριση επικοινωνιακά. Δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις» ενώ η τότε συγκυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος των αντιδράσεων. Κατά τον κ. Κεδίκογλου «δεν υπήρχε κανένας στόχος να κλείσει η δημόσια τηλεόραση. Δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα, όπως πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατική κοινωνία».