Ο Πύργος των Αθηνών είναι ο «αδερφός« ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης (vids)

Newsroom
Ο Πύργος των Αθηνών είναι ο «αδερφός« ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης (vids)
Ο ουρανοξύστης της πρωτεύουσας έχει 28 ορόφους και φτάνει τα 103 μέτρα. Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Σαν σήμερα το 1968 ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα θεμέλια του Πύργου των Αθηνών. Του ουρανοξύστη της πρωτεύουσας, ο οποίος έχει 28 ορόφους και φτάνει τα 103 μέτρα. Για όσους δεν θυμούνται βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μεσογείου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Μέχρι να κατασκευαστεί ο Πύργος Αθηνών απαγορεύονταν στην Αθήνα να σηκώνονται κτίρια πάνω από τα 35 μέτρα, ωστόσο το 1968 σταμάτησε να ισχύει και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του υψηλότερου κτιρίου της Αθήνας.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να δοθεί ο σχεδιασμός του σε ξένη εταιρεία που είχε εμπειρία στους ουρανοξύστες, ωστόσο τελικά ανατέθηκαν τα σχέδια στους Έλληνες αρχιτέκτονες, Ιωάννη Κυμπρίτζη και Ιωάννη Βικέλα και η ανέγερσή του επίσης σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.

Δίπλα του χτίστηκε ένα πανομοιότυπο κτίριο ύψους 65 μέτρων το οποίο επικοινωνεί με τον Πύργο μέσω του πρώτου ορόφου.

Ο Πύργος των Αθηνών μοιάζει με το αμερικάνικο κτίριο Σίγκραμ, το οποίο χτίστηκε στο Μανχάταν τη δεκαετία του ’50, είχε ύψος 157 μέτρα.

Η κατασκευή του πήρε τρία χρόνια και έγινε το ψηλότερο κτίριο των Βαλκανίων και της Ελλάδας, ενώ εα εγκαίνιά του αποτέλεσαν κοσμικό γεγονός της πρωτεύουσας και πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Ήταν το πρώτο κτίριο των Βαλκανίων που κατασκευάστηκε με κολώνες από χάλυβα και πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα και δεν υπέστη καθόλου ζημιές από τους δυνατούς σεισμούς του 1981 και του 1999.