Τα κομάντο που ανατίναξαν 13 αεροπλάνα των Ναζί στο Ηράκλειο προδόθηκαν από ντόπιο: Η σκληρή απάντηση των Γερμανών

Newsroom
Τα κομάντο που ανατίναξαν 13 αεροπλάνα των Ναζί στο Ηράκλειο προδόθηκαν από ντόπιο: Η σκληρή απάντηση των Γερμανών
Σαν σήμερα το 1942 έξι παλικάρια εισέβαλαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανατινάζοντας βομβαρδιστικά, βόμβες και εγκαταστάσεις. Τα αντίποινα όμως ήταν σκληρά.

Ήταν 12 Ιουνίου του 1942. Μέρες σκληρές για την Ελλάδα, μέρες κατοχής. Πέντε παλικάρια της SAS (Special Air Service) και ο οδηγός έφεδρος ανθυπολοχαγός Κώστας Πετράκης, βγήκαν από το υποβρύχιο “Τρίτων Υ5” και κατευθύνθηκαν για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου Κρήτης. Όλα τους αποτελούσαν μονάδες ανεφοδιασμού των Ναζί, όπου από εκεί προέλαυναν στη Βόρεια Αφρική. Οι Βρετανοί για να ανακόψουν την προέλαση του στρατηγού Ρόμελ αποφάσισαν να καταστρέψουν τα αεροδρόμια.

Οι έξι άντρες, όπου επικεφαλής ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης Ζορζ Μπερζέ, όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου, μπήκαν στο αεροδρόμιο με βόμβες Lewes και κατάφεραν να καταστρέψουν 13 αεροπλάνα των Γερμανών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και ένα μεγάλο αριθμό βομβών.

Ο ανθυπολοχαγός Πετράκης είχε περιγράψει τις συγκλονιστικές στιγμές: «Το σχέδιο της επιχείρησης ήταν είσοδος από την ανατολική πλευρά. Κόψαμε τα συρματοπλέγματα με ειδικές ψαλίδες και ο ένας πίσω από τον άλλο έπρεπε να προχωρήσουμε με αρκετά γοργό ρυθμό για να φτάσουμε στην πίστα.

Σε σχετικά μικρές αποστάσεις ήταν προσγειωμένα 38 μεταγωγικά βομβαρδιστικά Γιούνκερς που έπρεπε να είναι ο στόχος μας. Μοιραστήκαμε σε τρεις δυάδες. Ο ένας από τη δυάδα θα έπαιζε το ρόλο σκοπού και ο άλλος θα αναρριχώταν επάνω στα Γιούνκερς και θα τοποθετούσε τα εκρηκτικά στις αποθήκες καυσίμων.

2

Η επιχείρηση είχε τερματιστεί γύρω στις 2:15 και με το συνθηματικό που ήταν συνθηματικό που ήταν προσυμφωνημένο, ο αρχηγός της αποστολής, ο ταγματάρχης Μπερζέ, έδωσε το σήμα της αποχώρησης από τη νότια πλευρά αυτή τη φορά του αεροδρομίου προς τα δυο υψώματα που ήταν πίσω από το αεροδρόμιο. Με μικροεμπλοκές καταφέραμε και φτάσαμε και περιμέναμε και γενίκαμε θεατές των εκρήξεων, που τελείωσαν με πλήρη επιτυχία».

Η αποστολή δυστυχώς δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς, προδόθηκε από έναν ντόπιο και περικυκλώθηκε από τους Γερμανούς έξω από τα Βασιλικά Ανώγεια. Στον κλοιό βρέθηκαν οι τέσσερις από τους έξι σαμποτέ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι Γάλλοι, ενώ στη μάχη που προηγήθηκε, σκοτώθηκε ο 19χρονος Πιέρ Λεοστίκ από ρίψη χειροβομβίδων.

Ο Βρετανός λοχαγός, κόμης Ζορζ Τζελικό και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, Κώστας Πετράκης, γλίτωσαν, επειδή λίγη ώρα πριν την περικύκλωση είχαν σταλεί σε αποστολή. Έτσι κατάφεραν να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή.

Όπως συνήθιζαν οι Γερμανοί όμως, απάντησαν με αντίποινα σκοτώντας άμαχο πληθυσμό. Την επόμενη μέρα εκτέλεσαν πενήντα Έλληνες πολίτες ως αντίποινα.