Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε η επαναστάτρια Κατερίνα Γώγου

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε η επαναστάτρια Κατερίνα Γώγου
Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

Την 1η Ιουνίου 1940 γεννήθηκε η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου. Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 5 ετών να παίζει σε διάφορες παιδικές παραστάσεις, όπου την χαρακτήριζαν παιδί-θαύμα. Παρόλα αυτά, δεν πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια, ελέω Κατοχής και Εμφυλίου Πολέμου. Στην εφηβεία της, η Κατερίνα έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι της, κατόπιν έμεινε με τη μητέρα της. Ο πατέρας της, πάντως, αν και αυστηρός, την υποστήριξε πραγματικά, στην επιθυμία της να ακολουθήσει την υποκριτική. Σπούδασε στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη, η οποία εθεωρείτο μια από τις καλύτερες της εποχής. Παράλληλα τελείωσε και τη σχολή χορού Πράτσικα Ζουρούδη και Βαρούτη.

Ως ηθοποιός είναι γνωστή περισσότερο για δευτερεύοντες ρόλους, όπως στην ταινία το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο ή το Μια τρελή τρελή οικογένεια. Οι ρόλοι της συνήθως απεικόνιζαν αστείες και ανέμελες γυναίκες. Της έχει απονεμηθεί, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου, για την ταινία Το βαρύ πεπόνι. Ως ποιήτρια, από την άλλη, είναι γνωστή για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό τρόπο γραφής της, καθώς και τις αναρχικές της ιδέες. Οι στίχοι της ήταν γεμάτοι οργή και επαναστατικότητα. Το σκοτάδι της, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και η κλονισμένη ψυχολογία της την οδήγησαν, σε ηλικία μόλις 53 ετών, στην αυτοκτονία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 1ης Ιουνίου

1926: Γεννήθηκε η Μέρλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός, σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 1950.

1940: Γεννήθηκε η Κατερίνα Γώγου, ποιήτρια και ηθοποιός. Ξεκίνησε από μικρή την καριέρα στην ηθοποιία αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση.

1962: Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles, «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

1973: Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα και στην εγκαθίδρυση προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με Συντακτική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

1980: Βγαίνει στον αέρα το CNN.

1990: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Χ.Ου. Μπους, και ο Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

1991: Μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά θεωρείται ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990.

1995: Δύο ληστές εκτελούν εν ψυχρώ τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

2009: Η πτήση 447 της Air France συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πιστεύεται ότι δεν επέζησε κανένας από τους 228 συνολικά επιβαίνοντες (216 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος).