Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: H τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: H τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου (vid)
Σαν σήμερα σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Στις 25 Μαϊου 2017 πραγματοποιήθηκε βομβιστική έκρηξη στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου, στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η έκρηξη, που έγινε ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει, προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελο που άνοιξε ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος. Ως αποστολέας του φακέλου βόμβα εμφανιζόταν η «Ακαδημία Αθηνών». Ο φάκελος περιείχε περίπου 30 γραμμάρια πυρίτιδας από βαρελότα και μικρή συνδεσμολογία. Η εκρηκτική ύλη λόγω μικρής ποσότητας δεν εντοπίζεται εύκολα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με τραύμα στον δεξιό του μηρό και νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ για τον καθαρισμό των τραυμάτων του.

Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε: «Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους».

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 25ης Μαΐου

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιο του 1835.

1895: Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό. Οι ερωτικές επιλογές του και ειδικότερα η -απαγορευμένη στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή- ομοφυλοφιλία του, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση.

1925: Ξεκινά η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ. Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.

1932: Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι. Ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους. Ατζαμής, πλακατζής, έξω καρδιά, ιππότης με τις κυρίες, αθώος σαν παιδί, ολίγον χαοτικός, αλλά πιστός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους του.

1938: Ο βομβαρδισμός του Αλικάντε σκοτώνει 313 άτομα, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου.

1942: Ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

1953: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν στη Νεβάδα την πρώτη δοκιμή πυρηνικού πυροβολικού.

1977: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους «Ο Πόλεμος των Άστρων».

2017: Πραγματοποιείται βομβιστική έκρηξη στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου, στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίζεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

2020: Ο 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ χάνει τη ζωή του στη Μινεάπολη της Μινεσότα των ΗΠΑ όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του και ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.