Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Έλενα Παπαρίζου κατακτά την Ευρώπη (vid)

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η Έλενα Παπαρίζου κατακτά την Ευρώπη (vid)
Σαν σήμερα το 2005 η Ελλάδα κατέκτησε για πρώτη φορά τη Eurovision με την Έλενα Παπαρίζου και το «Μy Number One».

Ευχάριστες αναμνήσεις ξυπνά η 21η Μαΐου. Το 2005 η Ελλάδα αναδείχθηκε νικήτρια στον 50ο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «My Number One» που ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου και που έγραψαν οι Μάνος Ψαλτάκης, Χρήστος Δάντης και Ναταλία Γερμανού.

Σημείωσε 230 πόντους, κερδίζοντας τη Μάλτα στη δεύτερη θέση με ένα περιθώριο 38 βαθμών. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Ρουμανία, το Ισραήλ και η Λετονία τερμάτισαν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, γεμίζοντας έτσι την πρώτη πεντάδα.

Οι «Μεγάλες Τέσσερις» (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) κατέληξαν ως οι "Τελευταίες Τέσσερις", τερματίζοντας όλες στις τελευταίες τέσσερις θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στον τελικό, μαζί με την οικοδέσποινα Ουκρανία, που τερμάτισε 20η.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Μαΐου

1851: Καταργείται η δουλεία στην Κολομβία.

1864: Τα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα.

1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.

1930: Ο Υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.

1986: Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.

1999: Πέθανε ο Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

2005: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "My number One", με την Έλενα Παπαρίζου.

2006: Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55,5% την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου

2018: Απεβίωσε ο ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας ηθοποιός (Χάρρυ Κλυνν)