Eurovision: H EBU άλλαξε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών 6 χωρών ως «ύποπτες» (vid)

Newsroom
Eurovision: H EBU άλλαξε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών 6 χωρών ως «ύποπτες» (vid)
Σκάνδαλο χειραγώγησης της ψηφοφορίας στη φετινή Eurovision, μετά από όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). 

Σάλος έχει προκληθεί με την ψηφοφορία στην Eurovision 2022 όπου αναδείχθηκε νικήτρια η Ουκρανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ανακοίνωσε πως παρατήρησε ασυνήθιστα μοτίβα στις ψήφους, και αναγκάστηκε να αλλάξει αυτές των κριτικών επιτροπών σε 6 χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «παίρνει ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τέτοια ζητήματα, δεν συμπεριέλαβε στην εν λόγω ανακοίνωση τα ονόματα των 6 χωρών στα οποία αναφέρεται».

Η ανακοίνωση της EBU

«Στο πλαίσιο της ανάλυσης της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για το Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».


Οι έξι χώρες στις οποίες αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής είναι σύμφωνα με το eurovisionworld.com:

  • Αζερμπαϊτζάν
  • Γεωργία
  • Μαυροβούνιο
  • Πολωνία
  • Ρουμανία
  • Σαν Μαρίνο

Αντίθετα, υπολογίστηκε και χρησιμοποιήθηκε ένα «συγκεντρωτικό αποτέλεσμα» για κάθε χώρα. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με «παρόμοια αρχεία ψηφοφορίας».

Γιατί αφορά την Ελλάδα

Όλο αυτό επηρεάζει και την Ελλάδα, καθώς ακυρώθηκε το 10αρι που ήταν να πάρει από τη Ρουμανία. Μάλιστα, η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα που θα έδινε η κριτική τους επιτροπή, αν η EBU δεν ακύρωνε τη βαθμολογία τους ως «ύποπτη».

Έτσι, σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα θα λάμβανε 10 βαθμούς, αντί των 2 βαθμών που έλαβε τελικά από τα αποτελέσματα της EBU. Παράλληλα η ρουμανική τηλεόραση εξέδωσε και ανακοίνωση δηλώνοντας πως «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Η ανακοίνωση

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας και όχι της Ουκρανίας», λέει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως «δεν ενημερωθήκαμε για τον αποκλεισμό μας από τη διαδικασία και δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας, Έντα Μάρκους, να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί».

Παράλληλα τονίζεται πως: «οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε γι’ αυτό και ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε».

«Είχαμε τεχνικό πρόβλημα»

Ωστόσο, κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, όταν έφτασε η στιγμή για την Ρουμανία οι παρουσιαστές της Eurovision ανέφεραν πως υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και έχασαν την σύνδεση και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκαν από τους συντελεστές της βραδιάς.