Ο λόγος που η Τουρκία απέχει από τη Eurovision για… δέκα χρόνια! (vid)

Newsroom
Ο λόγος που η Τουρκία απέχει από τη Eurovision για… δέκα χρόνια! (vid)
Κι όμως η Τουρκία συμμετείχε για τελευταία φορά στη Eurovision το 2012.

Πολλοί ενδεχομένως να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά η Τουρκία απουσιάζει από τη Eurovision τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, η νικήτρια του 2003, φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια που απέχει από τον μουσικό διαγωνισμό και το Euronews εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήραν στην γείτονα αυτή την απόφαση.

«Το 2013, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από το διαγωνισμό, φοβήθηκα ότι ο τουρκικός λαός δεν θα έχει πια πρόσβαση ή και ενδιαφέρον για την Eurovision. Όμως οι φόβοι μου αποδείχτηκαν αβάσιμοι. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης ανησυχούσα ότι η νέα γενιά δεν θα γνώριζε καν τι είναι η Eurovision, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Όμως τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναγνωστών μας είναι κάτω των 24 ετών» λέει ο Οντούλ Τάνι, συντάκτης στον ιστότοπο ESC Halley.

Υπήρξαν φέτος κάποιες σκέψεις και συζητήσεις για επιστροφή, ωστόσο, όπως λέει ο διευθυντής του ιστότοπου για την Eurovision, αυτές δεν ευοδώθηκαν: «Υπήρχαν φήμες ότι η Τουρκία θα συμμετείχε ξανά. Ο διευθυντής της τουρκικής τηλεόρασης δήλωσε πως έγιναν συζητήσεις με την EBU για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη, η κυβέρνηση και το TRT ενοχλούνται από την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο διαγωνισμό και γι αυτό είχαν γυρίσει και την πλάτη στην Ευρώπη αρχικά. Έτσι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε και πάλι να μην πάρει μέρος η Τουρκία» κατέληξε ο Γκοκάν Τας, ιδρυτής και αρχισυντάκτης του ιστότοπου ESC Halley.

Τα τουρκικά media συμπληρώνουν μάλιστα ότι ορισμένες τούρκικες οργανώσεις LGBT, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει να κάνει με το ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο της Eurovision, το οποίο είναι έναντι του Ισλάμ.