Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida auris

Newsroom
Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida auris
Η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάτρα, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, υπάρχει αναφορά για τέσσερις θανάτους στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida auris.

Η αποκάλυψη της κα. Μαστοράκου έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία, ενώ η κατάσταση πήρε διαστάσεις μετά την επιβεβαίωση πως έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι από τον φονικό μύκητα Candida auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία των ειδικών. Επίσης, επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας, αφορά κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη θεραπεία:

«Είναι ένας μύκητας, ο οποίος ουσιαστικά εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προκαλεί σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα δηλαδή άτομα που έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού διότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που έχει εντοπιστεί είναι ότι είναι ανθεκτικός στη θεραπεία γιατί ναι μεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο μύκητα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία».

Η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris αλλά και γενικότερα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κα. Μαστοράκου τόνισε:

«Ο μύκητας κάθεται επάνω στις επιφάνειες και πολλαπλασιάζεται, μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προκαλεί λοιμώξεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα και το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικές πρακτικές που πρέπει όλοι να τηρούμαι απαραίτητα κάθε μέρα. Γενικά, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των χεριών είναι η μεγαλύτερη προστασία από αυτόν τον μύκητα».

Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, καθώς ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, λέει η κα.Μαστοράκου, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής.