Υπήρξε όντως το «Φάντασμα του Κιέβου» ή μήπως ήταν αστικός μύθος; (vid)

Newsroom
Υπήρξε όντως το «Φάντασμα του Κιέβου» ή μήπως ήταν αστικός μύθος; (vid)
Οι Ουκρανοί επιβεβαίωσαν ύπαρξη και τον θάνατο του «Φαντάσματος του Κιέβου», όμως οι αριθμοί των επιτυχιών του ήταν κάπως υπερβολικοί.

Από τις πρώτες μέρες της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, άρχισε να κυκλοφορεί ο θρύλος με το «Φάντασμα του Κιέβου». Του πιλότου ενός MiG-29 που κατάφερε στις πρώτες των συγκρούσεων να καταρρίψει 6 εχθρικά αεροσκάφη: Δύο Su-35, δύο Su-25 και από ένα Su-27, MiG-29.

Αν και το τελευταίο καιρό, τα περισσότερα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν ουσιαστικά καταλήξει πως η όλη ιστορία ήταν στο πλαίσιο της προπαγάνδας για την διατήρηση του ηθικού των Ουκρανών σε υψηλά επίπεδα, απέναντι σε έναν δυνατό εχθρο, το χθεσινό δημοσίευμα των Times ζωντάνεψε ξανά τον συγκεκριμένο θρύλο.
Ανέφερε λοιπόν σε ρεπορτάζ του πως ο συγκεκριμένος πιλότος σκοτώθηκε, αναφέροντας στις επιτυχίες του έναν εξωφρενικό αριθμό. Αυτόν των τουλάχιστον 40 καταρρίψεων ρωσικών αεροσκαφών.

Με δεδομένο οτι η εντολή για εισβολή στην Ουκρανία δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και ο θάνατος του «Φαντάσματος του Κιέβου» τοποθετείται στις 19 Μαρτίου, αυτό σημαίνει οτι ήταν ενεργός και συμμετείχε σε επιχειρήσεις για 24 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα είχε τουλάχιστον 40 επιτυχίες, με τον συγκεκριμένο αριθμό να φέρεται υπερβολική υψηλός από τη στιγμή που δεν έχουμε αερομαχίες με δεκάδες αεροπλάνα από τη μία και την άλλη πλευρά όπως στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή σε κάποιους από αυτούς που ακολούθησαν.

Επίσης, προς την κατεύθυνση του αστικού μύθου «δείχνουν» τα fake videos που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά με τον συγκεκριμένο πιλότο, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκαν πως δεν είναι αληθινά, αλλά και η μη καταγραφή του σε κάποια άλλη δράση του όλες αυτές τις μέρες. Κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο οτι οι Ουκρανοί έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στο επικοινωνιακό κομμάτι, παρουσιάζοντας video με επιτυχίες τόσο των drone, όσο και των επίγειων δυνάμεών τους.

Τέλος ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως χρειάστηκε να περάσουν 41 ημέρες, σε αντίθεση με τις 10 για τον Stepan Ivanovich, προκειμένου η Ουκρανία να γνωστοποιήσει τον θάνατο του συγκεκριμένο πιλότου φάντασμα...