Ο θρυλικός Ουκρανός πιλότος που επέστρεψε από την σύνταξη σκοτώθηκε σε αερομαχία στο Κιροβοχράντ

Newsroom
Ο θρυλικός Ουκρανός πιλότος που επέστρεψε από την σύνταξη σκοτώθηκε σε αερομαχία στο Κιροβοχράντ
Ο Stepan Ivanovich επέστρεψε στο πιλοτήριο του Su-27, κατέρριψε Ρωσικό αεροπλάνο, αλλά την 28/2 ένας πύραυλος έριξε το αεροσκάφος του.

Την απώλεια ενός θρύλου των αιθέρων, θρηνεί η Ουκρανία στην μάχη που δίνει ενάντια στην Ρώσικη εισβολή... Ο λόγος για τον Stepan Ivanovich, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στην χώρα, αποτελώντας ίνδαλμα για πολλούς στην αεροπορία.

Γεννημένος στην περιφέρεια της Οδησσού, στις 21 Δεκεμβρίου του 1963, από μικρός είχε ενδιαφέρον για τα στρατιωτικά και αποφοίτησε από την σχολή πιλότων της Σοβιετικής Ένωσης το 1987, έχοντας εκπαιδευτεί με τα MiG-23. Από το 1990 είχε ένα Su-27, ενώ από το 1992 ενσωματώθηκε στην Ουκρανική αεροπορία.

Εκεί έγινε «Στρατιωτικός Πιλότος Πρώτης Κλάσης» έχοντας πάνω από τα 1,100 ώρες στο πιλοτήριο, συμμετέχοντας μάλιστα και σε τρεις παρελάσεις της χώρας.

πιλοτος

Το 2010 αποσύρθηκε, παίρνοντας σύνταξη, όμως το 2015 επέστρεψε λόγω της έντασης με την Ρωσία, ενώ το τελευταίο διάστημα εκπαίδευε τους νεότερους.

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισέβαλε στην χώρα, ως ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους στην χώρα, πήρε το αεροπλάνο του και ρίχτηκε στην μάχη για την υπεράσπιση της χώρας, καταρρίπτοντας μάλιστα και ένα αεροσκάφος του των δυνάμεων του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στις 28 του ίδιου μήνα όμως, κατά την διάρκεια μίας αερομαχίας, την ώρα που επιχειρούσε να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων (για να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα), το αεροσκάφος του δέχθηκε ένα πύραυλος και καταρρίφθηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Για την προσφορά του στην χώρα του απονεμήθηκε το χρυσό αστέρι ο τίτλος του ήρωα της Ουκρανίας.