Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει όλες τις εταιρείες τηλεφώνων να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για όλες τις συσκευές τους

Newsroom
Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει όλες τις εταιρείες τηλεφώνων να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή για όλες τις συσκευές τους
Καινοτομία και επιτέλους τέλος στα «απόβλητα» αλλά και τα συρτάρια γεμάτο φορτιστές και καλώδια.

Η αλήθεια είναι πως έχει κουράσει κάπως όλο αυτό και έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε να αναλάβει δράση. Ενέκρινε τα σχέδια αυτά που θα αναγκάσουν τις εταιρείες τηλεφωνίας να «συνεργαστούν» και να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για τα προϊόντα τους.

Ανάμεσα στον κυκεώνα καλωδίων και φορτιστών για κάθε τηλέφωνο και ηλεκτρονική συσκευή, όλοι μα όλοι θα ήθελαν «ένα για όλα» και εκεί αποσκοπεί η κίνηση αυτή της ΕΕ. Ένα καλώδιο για όλα και όχι ένα καλώδιο Lightning, ένα Micro USB, ένα Mini USB, καλώδια aux και αυτούς τους περίεργους φορτιστές με τις δύο άκρες που παίρνατε με τα τηλέφωνα Sony Ericsson slider.

2

Ένα για όλα λοιπόν: Καινοτομία. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετούν θύρες USB-C σε όλα τα προϊόντα τους, επιτρέποντας στις συσκευές να είναι πιο διαλειτουργικές και πιο υγιής ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπορικών σημάτων, καθώς έτσι θα περιοριστούν και τα λεγόμενα «απόβλητα».

«Ψηφίζοντας επί της πρότασης, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών με επιρροή του κοινοβουλίου έλαβαν 43 ψήφους υπέρ με μόλις δύο κατά», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Independent».

Επιπρόσθετα, προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει προς ένα κοινό πρότυπο διαλειτουργικότητας για τον ασύρματο φορτιστή. Μια πρόοδο που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

2

Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν εκτενέστερα τα USB-C, συμπεριλαμβανομένης της Sony με το PlayStation 5, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα φανεί από την Apple, η οποία έχει διανείμει εδώ και καιρό τη δική της τεχνολογία φόρτισης, με εξαίρεση τα νέα MacBook.

Εάν επιβληθούν αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν τεχνικά μόνο σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, δεδομένου του αντίκτυπου που θα είχε στις γραμμές παραγωγής και τη δέσμευση (όπως από την Apple) για μείωση των «αποβλήτων», δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε κι άλλες χώρες να συμμορφώνονται με τα νέα ήθη και έθιμα.