Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα (vid)

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα (vid)
Ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001

Σαν σήμερα το 1995 το ομοσπονδιακό κτίριο Alferd P. Murrah στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεση. Συνολικά 168 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μέσα σε αυτούς και 19 παιδιά.

Οι δράστες και βομβιστές ήταν οι Τίμοθι ΜακΒέι και Τέρι Νίκολς κινούμενοι από το μίσος του για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εξοργισμένοι από αυτό που αντιλαμβανόταν ως κακό χειρισμό της πολιορκίας του Γουέικο το 1993 και του περιστατικού του Ruby Ridge το 1992. Ο Μακβέι προσδιόρισε χρονικά την επίθεσή του να συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο από τους θανάτους στο Γουέικο. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ ταυτοποιήθηκαν αργότερα ως συνεργοί.

Οι βομβιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 1997. Ο Μακβέι εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 11 Ιουνίου 2001 και ο Νίκολς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ κατέθεσαν εναντίον του Μακβέι και του Νίκολς. Ο Μάικλ Φόρτιερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δώδεκα ετών για τη μη ενημέρωση του κράτους των ΗΠΑ, ενώ η Λόρι έλαβε ασυλία από ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή της. Όπως και με άλλες μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρίες συνωμοσίας αμφισβητούν την επίσημη θεώρηση των γεγονότων και υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμμετοχή και άλλων δραστών.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 19ης Απριλίου

1824: Πέθανε ο Λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Επανάστασης του 1821 στην Ελλάδα.

1882: Πέθανε ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.

1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Χόλιγουντ. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων μεταξύ των οποίων της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.

1980: Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What’s another year». Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν / Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.

1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μεταφέρει, σκοτώνοντας τον μαζί με έξι έλληνες περαστικούς. Η βόμβα αποδίδεται σε Παλαιστινίους.

1995: 196 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος σε ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

2013: Ο ύποπτος για την τοποθέτηση βομβών στον αιματηρό Μαραθώνιο της Βοστόνης , Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώνεται από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Ο αδελφός του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ , που είχε κρυφτεί σε μια βάρκα σε αυλή της Μασαχουσέτης, συλλαμβάνεται.

2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η πριγκίπισσα Μέγκαν.