Οικονόμου για παρακολούθηση δημοσιογράφου: «Αυτονόητο να μην ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται»

Newsroom
Οικονόμου για παρακολούθηση δημοσιογράφου: «Αυτονόητο να μην ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται»
Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε για την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ.

Σάλος έχει προκληθεί με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δέχτηκε σχετική ερώτηση και απάντησε:

«Πρώτ’ από όλα, σε ό,τι αφορά στην Κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ και η Κυβέρνηση εάν αυτά που λέτε ισχύουν κι αν αυτά που διακινούνται στα Μ.Μ.Ε.. Και το ίδιο θα ίσχυε για όποιο πρόσωπο κι αν επρόκειτο, όχι μόνο για δημοσιογράφο, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων που είναι μόνο νόμιμη, για αυτό και λέω τη νόμιμη διαδικασία των επισυνδέσεων. Δεν υπάρχει παράνομη διαδικασία επισυνδέσεων. Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή την ιστορία, των Αρχών της ΑΔΑΕ, των παρόχων τηλεφωνίας και καταλυτικός ρόλος σε αυτή την ιστορία είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης: του Εισαγγελέα που υποδέχεται τα αιτήματα και ανάλογα αποφασίζει. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει στη χώρα από το 2005 και μετά, αυτό είναι το πλαίσιο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Πάντοτε στη χώρα μας, η διαδικασία αυτή είναι πλήρως ενσωματωμένη με ό,τι ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό και από άποψη ηθικής και από άποψη νομικής πλευράς να γνωρίζει ή να σχολιάζει κανείς οτιδήποτε άλλο πέρα από τις αρμόδιες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με το συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτού του είδους τις συγκεκριμένες διαδικασίες, πάντοτε -επαναλαμβάνω- κάτω από την έγκριση και την επίβλεψη της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Από εκεί και πέρα, η τροπολογία στην οποία αναφέρεστε έχει κάνει το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να πει: «πείτε μου αν με παρακολουθείτε». Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχαν γίνει το 2018 και που ορθώς είχαν γίνει. Επαναλαμβάνω: Πρόκειται για ένα πλαίσιο πολύ αυστηρά καθορισμένο, πάντοτε υπό την επίβλεψη της Δικαιοσύνης. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους, για όλα τα πρόσωπα. Δεν θα μπορούσα και δεν θα μπορώ ποτέ να ξέρω λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, για τις οποίες κατά καιρούς έχω ερωτηθεί. Το νομικό πλαίσιο αυτό στη χώρα μας είναι πλήρως συμβατό με ό,τι ισχύει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Και να προσθέσω και για μία ακόμη φορά σε ό,τι αφορά το θόρυβο και τη συζήτηση για τα περιβόητα αυτά λογισμικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρθηκαν και από τον ίδιο τον κ. Κουκάκη νομίζω, είναι ξεκάθαρο, το έχω πει, ότι οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά. Προφανώς το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά συνολικά τις ζωές μας. Για αυτό θέλουμε όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και έχει γίνει πολλή δουλειά από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Και το ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτή την υπόθεση είναι αυτό που είπα και την Παρασκευή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

Έχει -όπως έχω ενημερωθεί- παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να διερευνήσει το όλο ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, να ζητήσει τη συνδρομή στο τεχνικό σκέλος της αρμόδιας ΑΔΑΕ σε ό,τι αφορά τον τομέα των δικών της αρμοδιοτήτων. Προφανώς, όποιος θεωρεί ότι, εν πάση περιπτώσει, παρακολουθούνταν από τα λογισμικά αυτά, που επαναλαμβάνω ότι οι ελληνικές Αρχές δεν τα διαθέτουν και για αυτό είπα ότι, ενδεχομένως, αυτό παραπέμπει σε κάποιες παράνομες πράξεις από ιδιώτες ή οτιδήποτε άλλο, έχει το δικαίωμα πέραν του ελέγχου αυτού που γίνεται από τις ανεξάρτητες Αρχές, να προσφύγει και στην Ελληνική Δικαιοσύνη ή όπου αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει».