Εκνευρισμός στη Γερμανία μετά το «ανεπιθύμητος» του Ζελένσκι για τον Σταϊνμάιερ: Διαψεύδει η Ουκρανία

Newsroom
Εκνευρισμός στη Γερμανία μετά το «ανεπιθύμητος» του Ζελένσκι για τον Σταϊνμάιερ: Διαψεύδει η Ουκρανία
Ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σέρχι Λισένκο, διέψευσε ότι ο Ζελένσκι απέρριψε μια πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ενόχληση από την πλευρά της Γερμανίας, έφερε η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χαρακτηρίσει τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ «ανεπιθύμητο» στο Κίεβο, όπως ανέφερε η Bild.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες (12/4) ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία... (αλλά) αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».

Η Bild ανέφερε ότι ο Ζελένσκι απέρριψε τα σχέδια του Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Ουκρανία λόγω των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και της πολυετούς υποστήριξής του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, αλλά το οποίο έκτοτε ακυρώθηκε.

Διαψεύδει Ουκρανός αξιωματούχος

Ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σέρχι Λισένκο, διέψευσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Σολτς: «Κάπως εκνευριστική η απόφαση του Κιέβου»

«Κάπως εκνευριστική» χαρακτήρισε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς την απόφαση του Κιέβου να εμποδίσει, ως «ανεπιθύμητο», τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφθεί την Ουκρανία. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το εάν και πότε θα επισκεφθεί ο ίδιος το Κίεβο.

Σε αντίθεση με τον κ. Σταϊνμάιερ, ο κ. Σολτς έλαβε χθες πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να τον επισκεφθεί και να συζητήσουν την περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία. Ο Καγκελάριος επέκρινε όμως την απόρριψη της συμμετοχής του Ομοσπονδιακού Προέδρου στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, λόγω της πολιτικής που άσκησε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά το παρελθόν έναντι της Ρωσίας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και ήμουν στο Κίεβο λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb24 info. «Ο Πρόεδρος θα πήγαινε ευχαρίστως στην Ουκρανία. Και θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν. Επρόκειτο για μια επίσκεψη ενότητας και αλληλεγγύης. Οι τέσσερις πρόεδροι ταξίδεψαν τελικά χωρίς τον κ. Σταϊνμάιερ», δήλωσε ο Καγκελάριος.

Τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ δεν κατέστη τελικά δυνατό να επισκεφθεί το Κίεβο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Είχαμε συζητήσει για αυτό το ταξίδι και πίστευα ότι θα είχε σημασία», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πλήρως στο πλευρό της Ουκρανίας, στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της και είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι».

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του κατανόηση για τη στάση του Κιέβου έναντι του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε όμως «προσβολή» την άρνηση πρόσκλησης στον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας. «Προφανώς οι επιφυλάξεις για την πολιτική του SPD για τη Ρωσία είναι πολύ βαθιές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Και μπορώ αυτό να το κατανοήσω. Αλλά το να μην προσκαλείς τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας, συνιστά προσβολή», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Rheinische Post.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό αίτημα για την αποστολή βαρέων όπλων από τη Γερμανία, ο καγκελάριος παρέμεινε επιφυλακτικός. «Έχουμε την ευθύνη να μην ακολουθούμε τα συμφέροντα των διαφόρων λόμπι, όπου ο ένας ή ο άλλος θέλει να απαλλαγεί από πράγματα που δεν έχει αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι είναι χρήσιμο για την Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», εξήγησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ από το να εξελιχθούν σε εμπόλεμο μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.