Μεγάλη προσοχή στα Android: Η εφαρμογή που έχει malware και αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

Παύλος Παπαπαύλου
Μεγάλη προσοχή στα Android: Η εφαρμογή που έχει malware και αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί στο τι εφαρμογές κατεβάζετε και από που.

Ένα νέο malware του Android που μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας δευτερόλεπτα, έκανε την εμφάνισή του.

Η ομάδα της ThreatFabric εντόπισε το λογισμικό με την κωδική ονομασία Octo που πωλείται στο darknet και ο τρόπος που δρα, δε, είναι τόσο περίεργος που ο χρήστης που πέφτει θύμα του, δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό.

Το νέο αυτό malware κάνει το κινητό να προβάλλει μια μαύρη οθόνη, να απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις και να κλείνει τον ήχο, έτσι ώστε ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται το παραμικρό και να νομίζει ότι απλά έχει κλείσει.

Το λογισμικό καταγράφει κατά τη διάρκεια της ημέρας όλες τις δραστηριότητες του χρήστη, αλλά και τους κωδικούς που χρησιμοποιεί σε διάφορες υπηρεσίες, όπως πχ. στα web banking apps.

Στο Google Play εντοπίστηκε μάλιστα και μια εφαρμογή με την ονομασία Fast Cleaner, που επίσης περιείχε το σχετικό malware και ενώ οι χρήστες θεωρούσαν πως με την εγκατάστασή του θα προστατευθούν από επιθέσεις, έβαζαν οι ίδιοι τον σχετικό κώδικα στη συσκευή τους!

Η Google εντόπισε την εφαρμογή και την αφαίρεσε από το Play Store τον Φεβρουάριο, ωστόσο είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 50.000 downloads.