«Κλειδώνουν» σήμερα οι αλλαγές στα πιστοποιητικά: Η κόκκινη... γραμμή των ειδικών

Newsroom
«Κλειδώνουν» σήμερα οι αλλαγές στα πιστοποιητικά: Η κόκκινη... γραμμή των ειδικών
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών με φόντο την χαλάρωση την μέτρων, αν και υπάρχουν κάποια κομμάτια που δείχνει να ανέβει... κόκκινο.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που έχει ουσιαστικά ανακοινωθεί από τον Θάνο Πλεύρη, αλλά δεν έχει ακόμα την έγκριση των ειδικών όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Ελένης Γιαμαρέλου, κλειδώνει σήμερα.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητήσουν οι προτάσεις που έχει καταθέσει και έχει ανακοινώσει μέσω του Υπουργού Υγείας η κυβέρνηση για να ανάψει το... πράσινο φως και μετά να προχωρήσουμε στην επισημοποίησή τους.

Θυμίζουμε πως μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Πλεύρης είχε πει πως «Οι συνθήκες μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή αναστέλλεται -προσοχή, δεν καταργείται- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο».

Το μέτρο αυτό, έστω και αν η επιτροπή των ειδικών έχει τις επιφυλάξεις της, αναμένεται να δώσει το ΟΚ για να προχωρήσει, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους. Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και των εμπορικών καταστημάτων. Αν θα αρθεί και εκεί το μέτρο αυτό την ίδια μέρα ή δύο εβδομάδες αργότερα (σ.σ στις 15/5 δηλαδή) ή αν θα παραμείνει και θα εξεταστεί αργότερα.

Μάσκες

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τις μάσκες θα παραμείνουν στα μαγαζιά, στα ΜΜΜ και γενικώς στους χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Όχι όμως στα σχολεία, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που με την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα είναι αναγκαία.

Ερωτηματικό αποτελεί το τί θα γίνει με τα τεστ των μαθητών. Θα παραμείνει ένα ανά εβδομάδα, όπως ισχύει τώρα (ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τις διακοπές) ή θα καταργηθεί, όπως είναι η κυβερνητική πρόθεση.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού με την τέταρτη (ή δεύτερη αναμνηστική) δόση για τους πολίτες ηλικίας 70-79 χρόνων και μεθαύριο, Παρασκευή 15 Απριλίου, για τους πολίτες ηλικίας 60-69 χρόνων.