Η Γιαμαρέλλου διαφωνεί με Πλεύρη: «Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει τίποτα για τα πιστοποιητικά» (vid)

Newsroom
Η Γιαμαρέλλου διαφωνεί με Πλεύρη: «Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει τίποτα για τα πιστοποιητικά» (vid)
Η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε πως δεν έχει αποφασιστεί κάτι σχετικά με τα πιστοποιητικά από την επιτροπή, επισημαίνοντας πως εκείνοι κάνουν εισηγήσεις και τις αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τονίζοντας πως η Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική όσο επιμένουν οι σκληροί δείκτες.

«Οι χθεσινοί 72 θάνατοι είναι σκληροί δείκτες. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πόσοι πεθαίνουν από κόβιντ και πόσοι με κόβιντ, για παράδειγμα δηλαδή πόσοι μπήκαν με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και μολύνθηκαν και πόσοι εισήχθησαν λόγω κορονοϊού και υπέκυψαν», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Για τα πιστοποιητικά

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ήδη προαναγγείλει την αναστολή των πιστοποιητικών από 1η Μαΐου και μάλιστα τόνισε πως τα μέτρα θα επανεξεταστούν από το Σεπτέμβριο.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας γι΄αυτό είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί από την Επιτροπή κάτι για μετά το Πάσχα κι αυτό θα ισχύσει μόνο εάν οι δείκτες κατέβουν».

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος ρώτησε, «Όταν δεν θα χρειάζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέσα σ' έναν χώρο, είτε αυτό είναι εστιατόριο, είτε είναι μπαρ, τότε ποιο το νόημα να μιλάμε για εμβολιασμό, όταν στην ουσία περνάμε το μήνυμα, μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας, γιατί δεν θα σας ελέγξει κανείς είτε έχετε κάνει εμβόλιο, είτε δεν έχετε κάνει».

Η Ελένη Γιαμαρέλλου απάντησε: «Δεν νομίζω ότι πέρασε τέτοιο μήνυμα. Ένα τέτοιο μήνυμα θα ισχύει, εάν οι δείκτες μας κατεβούν. Την στιγμή που έχουμε τόσο σκληρούς δείκτες, δε νομίζω, συζητούνται όλα. Γιατί έχουμε μπροστά μας τον τουρισμό ο οποίος μας ενδιαφέρει πολύ, και τι λένε οι άλλες χώρες. Αλλά για παράδειγμα στην Αμερική και στα αεροδρόμια ελέγχονται και στην πτήση φοράνε μάσκα και στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ, πάρα πολύ σημαντικό. Η συνεδρίαση της επιτροπής είναι αύριο (13/4), δεν ξέρω τι ακριβώς θα συζητήσουμε. Πολλές φορές τα βάλαμε στο τραπέζι για να τα συζητήσουμε και τα αναβάλαμε. Γίνεται μια συνεχής αναβολή λόγω των δεικτών. Αν αρχίσουν και πέφτουν οι δείκτες, θα αρχίσουμε κι εμείς να χαλαρώνουμε. Αλλά να μην βρεθούμε στο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, έστω και μακριά κι εμείς ένα lockdown».

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμό και την αναστολή του: «Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί από την επιτροπή μας. Εμείς μας έρχονται τα θέματα, κάνουμε εισηγήσεις κι από εκεί και πέρα αποφασίζει τελικά η πολιτική ηγεσία...», τόνισε.