Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: 5 στρατιώτες στον Έβρο πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να σηκώσουν τη σημαία

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: 5 στρατιώτες στον Έβρο πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να σηκώσουν τη σημαία
Συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τραγικό συμβάν με τους 5 νεκρούς στρατιώτες στο φυλάκιο Μανίτσα.

Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου 2002 πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του, στο φυλάκιο Μανίτσα στον Έβρο.

Ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστή υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα και να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Το μοιραίο ατύχημα είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και εκείνη η Μεγάλη Πέμπτη θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων των κατοίκων του Έβρου. Μάλιστα, το 2014, το φυλάκιο Μανίτσα μετονομάστηκε σε φυλάκιο «ΜΑΝΙΤΣΑ ΤΩΝ 5 ΑΚΡΙΤΩΝ», στη μνήμη των 5 οπλιτών της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ».

Οι άτυχοι οπλίτες που βρήκαν τραγικό θάνατο ήταν:

  • Ο Δεκανέας Νικόλαος Θεοδωρούδης, 28 ετών, από τη Νικήσιανη Καβάλας
  • Ο Στρατιώτης Αντώνης Χατζηροδιάς 20 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη,
  • Ο Στρατιώτης Χαράλαμπος Δημητριάδης 26 χρόνων, από τη Δράμα,
  • Ο Στρατιώτης Άγγελος Τσίπης 20 χρόνων, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης και
  • Ο Στρατιώτης Γιώργος Χρυσαφίδης 20 χρόνων, από τη Σκύδρα της Πέλλας

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 8ης Απριλίου

1798: Γεννήθηκε ο Διονύσιος Σολωμός, γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και ύστερα της Κύπρου.

1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι με την απειλή των όπλων.

1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς. Η απεργία θα λήξει στις 21 Απριλίου, με μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.

1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.

1973: Πέθανε ο Πάμπλο Πικάσο, Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός.

1986: Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος, Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).

1989: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σ’ ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.

1994: Η αστυνομία βρίσκει το πτώμα του Κερτ Κομπέιν. Ο ηγέτης των Nirvana έχει αυτοκτονήσει με όπλο από τις 5 Απριλίου.

2002: Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.