Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision
Το συγκρότημα τιμήθηκε στην 50η επέτειο του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2005, όταν η επιτυχία του "Waterloo" επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του 1974, οι ABBA κερδίζουν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ΑΒΒΑ είναι ένα σουηδικό pop/disco μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στη Στοκχόλμη το 1972 από τους Ανιέτα Φέλτσκογκ, Μπιόρν Ουλβίους, Μπένι Άντερσον και Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ.

Το συγκρότημα τιμήθηκε στην 50η επέτειο του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2005, όταν η επιτυχία του "Waterloo" επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.

Ποιοι είναι οι ABBA

Το όνομα του συγκροτήματος είναι ένα αρκτικόλεξο από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των μελών της μπάντας και μερικές φορές στυλιζαρισμένη ως το σήμα κατατεθέν ᗅᗺᗷᗅ.

Είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής, ανεβαίνοντας στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982. Είναι επίσης γνωστοί για τη νίκη τους στη Eurovision το 1974, την πρώτη της Σουηδίας στην ιστορία του διαγωνισμού και παραμένουν το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που έχει λάβει μέρος ποτέ στο διαγωνισμό.

Οι ABBA έχουν πουλήσει πάνω από 381 εκατομμύρια άλμπουμ και σίνγκλ σε όλο τον κόσμο,επίδοση που τους καθιστά από τους πρώτους σε πωλήσεις μουσικούς όλων των εποχών, το δεύτερο σε πωλήσεις συγκρότημα όλων των εποχών και το πλέον επιτυχημένο στην ιστορία σουηδικό μουσικό καλλιτεχνικό σχήμα. Ήταν το πρώτο συγκρότημα από μία μη αγγλόφωνη χώρα που απόλαυσε διαρκή επιτυχία στους καταλόγους επιτυχιών αγγλόφωνων χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής. Το συγκρότημα είχε σημαντική επιτυχία και σε αγορές της Λατινικής Αμερικής, ενώ ηχογράφησε μια συλλογή από γνωστά τραγούδια τους στα ισπανικά.

Το συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη του 1982 και μεταγενέστερα ο Μπένι και ο Μπιόρν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία γράφοντας μουσική για το θέατρο, ενώ η Άνι-Φρίντ και η Ανιέτα ακολούθησαν σόλο καριέρα με ανάμικτη επιτυχία.

Τα σημαντικότερα της 6ης Απριλίου...

  • 1453: Ο Μωάμεθ Β΄ ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα πέσει στις 29 Μαΐου.
  • 1667: Σεισμός καταστρέφει την ανεξάρτητη τότε πόλη–κράτος του Ντουμπρόβνικ.
  • 1896: Στην Αθήνα, εορτάζεται η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 1.500 χρόνια μετά την απαγόρευση των αρχαίων αγώνων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄.
  • 1903: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μαδρίτη.
  • 1914: Το «Μαύρο» Πάσχα για τους Θρακιώτες: οι Νεότουρκοι εκδιώκουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Αρκαδιούπολης, Βιζύης και άλλων περιοχών της Θράκης. Ακολουθούν σφαγές, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των θρακικών περιοχών Ηράκλειας, Μαλγάρων και Κεσσάνης.
  • 1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.
  • 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.
  • 1957: Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.
  • 1965: Εκτοξεύεται ο Early Bird, ο πρώτος εμπορικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που τοποθετείται σε γεωσύγχρονη τροχιά.
  • 2007: Βυθίζεται το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω πρόσκρουσής του σε ύφαλο.

*Με πληροφορίες από wikipedia