To πιο ακριβό νόμισμα του κόσμου έχει τριπλάσια αξία από το Ευρώ

To πιο ακριβό νόμισμα του κόσμου έχει τριπλάσια αξία από το Ευρώ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, ωστόσο ένα νόμισμα φαίνεται πως δεν χάνει ποτέ την αξία του.

Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις του στο ουκρανικό έδαφος, ο πόλεμος που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε εξέλιξη στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια σειρά από οικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πως αξία του ρωσικού νομίσματος έχει υποτιμηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Στις 23 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, το ρούβλι άγγιζε τα 0,011 ευρώ και στη συνέχεια άρχισε η ελεύθερη πτώση του, με τη σημερινή του αξία να βρίσκεται στα 0,0092 ευρώ, ενώ είχε φτάσει και στα 0,0064 ευρώ στις 6 Μαρτίου.

Μπορεί το Ευρώ και το Δολάριο να χρησιμοποιούνται ως βάση για την αξία του νομίσματος κάποιου κράτους, ωστόσο υπάρχει ένα νόμισμα που όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί, αλλά αποτελεί την υψηλότερη σε αξία νομισματική μονάδα στον κόσμο. Μιλάμε για το Δηνάριο του Κουβέιτ (KWD), το οποίο αυτή τη στιγμή αξίζει όσο 2,99 Ευρώ ή 3,28 Δολάρια.

Το συγκεκριμένο νόμισμα εισήχθη το 1961 και αντικατέστησε τη Ρουπία του Περσικού Κόλπου. Στην αρχή ήταν ίσο με μία στερλίνα. Όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, το δηνάριο του Κουβέιτ αντικαταστάθηκε από το ιρακινό δηνάριο. Μετά την απελευθέρωση, το 1991, το κουβεϊτιανό δηνάριο επανήλθε στην κυκλοφορία ως νόμισμα της χώρας και εισήχθησαν νέα τραπεζογραμμάτια.

Δηνάριο Κουβέιτ

Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το Κουβέιτ, το οποίο έχει το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα των εσόδων του κράτους προέρχονται από αυτό. Αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζει, μπορεί να βρει κανείς το λίτρο στα 0,10 KWD, δηλαδή στα περίπου 0,30 ευρώ.

Πάντως η ζωή στο Κουβέιτ, παρά το γεγονός πως το κράτος διαθέτει το πιο ακριβό νόμισμα, δεν είναι τόσο ακριβή. Σύμφωνα με έρευνα του Mercer's Cost of Living Survey του 2020, η Πόλη του Κουβέιτ τοποθετήθηκε στην 113η θέση στη λίστα με το πιο ακριβό κόστος ζωής, αρκετά πιο κάτω από τη Βαρκελώνη, το Τορόντο ή την Ντόχα.

Κουβέιτ

Για παράδειγμα, μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας κοστίζει από 150 μέχρι και 250 KWD, δηλαδή από 448 μέχρι και 746 ευρώ. Την ίδια ώρα μια 12άδα αυγά κοστίζει 0,55 KWD (1,64 ευρώ) και ένα λίτρο γάλα 0,40 KWD (1,20 ευρώ).