Πανεπιστήμιο στην Φλόριντα αφαίρεσε το όνομα του Μαρξ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Newsroom
Πανεπιστήμιο στην Φλόριντα αφαίρεσε το όνομα του Μαρξ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Μια απόφαση που έχει προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις στα social media.

Το όνομα του Καρλ Μαρξ αφαίρεσε Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Γερμανός φιλόσοφος ήταν ένα από τα 12 πρόσωπα, των οποίων το όνομα ήταν γραμμένο σε αίθουσες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Αλλά έπειτα από την αναφορά της ιστοσελίδας Campus Reform ότι η αίθουσα μελέτης «Καρλ Μαρξ» προκάλεσε τις αντιδράσεις και την οργή των φοιτητών, το όνομα του Γερμανού φιλοσόφου αφαιρέθηκε εντελώς.

Το Campus Reform ανέφερε ότι άλλοι ακαδημαϊκοί στον χώρο της λογοτεχνίας, της πολιτικής, της φιλοσοφίας και της επιστήμης έχουν αίθουσες μελέτης με το όνομά τους, συμπεριλαμβανομένων των Benjamin Franklin, Frederick Douglas, Martin Luther King Jr., Jane Austen, William Shakespeare, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway , Mahatma Gandhi, Zora Neale Hurston, James Baldwin, Abraham H. Maslow, Albert Camus, Michel Foucault και Margaret Mead.

Μια επιγραφή που υπήρχε στην αίθουσα κάτω από το όνομα του Μαρξ αναφερόταν στον αυτόν ως «ο φιλόσοφος, ριζοσπάστης οικονομολόγος και επαναστάτης κριτικός» που αναγνωρίζεται ευρέως ως ο ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Ο Μαρξ είναι πιθανότατα πιο γνωστός για το έργο του «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που γράφτηκε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς το 1848, το οποίο αγγίζει τις κοινωνικές τάξεις και πώς ο καπιταλισμός θα αντικατασταθεί τελικά από τον σοσιαλισμό.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, αποφασίσαμε ότι ήταν σκόπιμο να αφαιρέσουμε το όνομα του Καρλ Μαρξ που τοποθετήθηκε σε μια ομαδική αίθουσα μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα το 2014», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Στιβ Ορλάντο, στο Newsweek. Πρόσθεσε επίσης, ότι τα ονόματα στις άλλες αίθουσες μελέτης δεν έχουν αφαιρεθεί και δεν έχει προστεθεί κάποιο άλλο όνομα στη θέση του Μαρξ.

Εύλογα το Twitter πήρε… φωτιά από αυτή την υπόθεση καθώς πολλοί έμειναν έκπληκτοι από την απόφαση αυτή. Μάλιστα, αναρωτιούνται τι είδους «ανώτατη μάθηση θα λαμβάνει η χώρα», ενώ αρκετοί συγχέουν την απόφαση αυτή με το γεγονός ότι ο Καρλ Μαρξ είναι ο συγγραφέας του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Κάποιοι βέβαια το πάνε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας αιχμές για την αμάθεια των Αμερικανών. «Υποστήριξαν ότι η απόφαση να βγάλουν το όνομα του Καρλ Μαρξ από το Πανεπιστήμιο ήταν απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τι έκανε ο Μαρξ; Ήταν Γερμανός και όχι Ρώσος. Διαβάζουν οι Αμερικανοί;».