Η δύναμη των λέξεων (vid)

Η δύναμη των λέξεων (vid)
To Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Αντιγόνη» (του Ανούιγ) στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Υπόγειο.

Πόσες γεννήσεις και πόσοι θάνατοι σε τούτοι τη ζωή… Αναρίθμητα τα νέα πλάσματα και μαζί τους το σκοτάδι που καταπίνει το άπειρο. Η πύλη εξόδου κοινή. Η είσοδος, όμως, στο έρεβος είναι μοναδική. Η απώλεια θέλει τον δικό της τόπο και τη δική της μάχη με τον δημιουργό. Και να η ειρωνεία: Αυτός που δίνει ζωή γίνεται τύραννος και θέλει να ελέγχει τα γέλια και τα κλάματα. Τα σώματα και οι καρδιές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Οι ενδιάμεσοι είναι και μεταφέρουν αυτά που οι λέξεις απαιτούν, αυτά που οι λέξεις διαμορφώνουν, μεταφέρουν τις λέξεις κι ένα σύμπαν που διαρκώς συστέλλεται/διαστέλλεται. Ναι, οι λέξεις είναι η ζωή και ο θάνατος, οι λέξεις τεντώνουν τους ιστούς, τις σημαίες, τους ανθρώπους και οι λέξεις δίνουν την πρώτη και τελευταία ευχή του κόσμου τούτου. Το «αλληλούια» γίνεται «αμήν» και ο τροχός δεν σταματά να γυρνά και στην κορυφή η πρώτη ανάσα, στον πάτο η τελευταία. Και κάπως έτσι, πρόσωπα αρχέγονα μας βρίσκουν και μας λένε την ιστορία τους, μας εξηγούν τον μύθο τους και γιατί υπάρχουν στη συνείδηση μας. Κάπως έτσι γνωρίζουμε την Αντιγόνη, ξανά και ξανά… Κάπως έτσι ξαναβρήκαμε το μεγαλείο, τη δύναμη των λέξεων, εκεί, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στην «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ.

Να κοιτάς τους θεατές στα μάτια


Η Μαρία Πρωτόπαππα υπογράφει τη σκηνοθεσία και δείχνει ότι θα μας δώσει πολλές καλές σκηνοθετικές στιγμές. Η μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη γίνεται το όχημα για την προσέγγιση της Πρωτόπαππα. Η άξια ηθοποιός έχει βρει τον τρόπο να απευθύνεται άμεσα στο κοινό και να το κάνει να ακούει αυτά που έχει να του πει. Στην «Αντιγόνη» του Ανούιγ επέλεξε να κοιτάξει τους θεατές στα μάτια και δικαιώθηκε. Η Πρωτόπαππα πήρε τις λέξεις του Ανούιγ και τις κάρφωσε τόσο γερά, που ούτε πυρηνική βόμβα δεν τις ξεκαρφώνει! Αυτό που κάνει ξεχωριστή την προσπάθεια της είναι η σκηνική παρουσία των ηθοποιών. Οι ηθοποιοί κοιτάνε το κοινό και στην ουσία ενώνουν τους μονολόγους τους! Οι λέξεις και το βάρος που φέρουν επηρεάζουν την κίνηση, τις εκφράσεις και φυσικά τον τόνο και την εκφορά του λόγου. Με τον τρόπο αυτό, ο θεατής όχι μόνο καταλαβαίνει την ιστορία της Αντιγόνης αλλά έχει τη δυνατότητα να «συνομιλήσει» με τους ερμηνευτές. Το βλέμμα και ο τρόπος που απευθύνονται οι ηθοποιοί στο κοινό, κάνει την εμπειρία πραγματικά συλλογική. Ο μύθος ακουμπά στο σήμερα αβίαστα και με τέτοια άνεση που όλα είναι αποδεκτά. Ο ρυθμός σε συνεπαίρνει και η δομή της παράστασης είναι σφιχτή και όπως πρέπει για να αναδειχθεί η ουσία του έργου, ο λόγος δηλαδή που όλα τα ορίζει.

Η αλήθεια της πρόβας μπροστά μας!


Ο Κρέοντας με νόμο απαγορεύει την ταφή του αδελφού της Αντιγόνης, του Πολυνείκη. Ο Πολυνείκης κατηγορείται ότι κινήθηκε με στρατό ενάντια στην πόλη των προγόνων του και τον αδελφό του Ετεοκλή. Η Αντιγόνη θα εναντιωθεί σε αυτή τη διαταγή και αυτή η εναντίωση θα γίνει πεδίο δράσης των χαρακτήρων. Είναι η δύναμη των λέξεων που θα «ντύσει» τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, την κίνηση τους, θα φωτίσει τις διαδρομές τους και θα γεμίσει τον χώρο του υπογείου.
Ο Σοφοκλής πρώτος μετέφερε τον μύθο στη θεατρική σκηνή (441 π.Χ) και ο Ανούιγ τον μετέπλασε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λέξεις απέναντι στις σφαίρες, απέναντι στη βίαια επιβαλλόμενη σιωπή.
Οι ηθοποιοί εισέρχονται στη σκηνή και κάθονται σε οκτώ καρέκλες. Κοιτούν το κοινό και η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί μπροστά μας. Η αλήθεια και η δύναμη της πρόβας μεταφέρονται από τους ερμηνευτές στους θεατές και όλα κυλάνε ανεμπόδιστα. Ο Χρήστος Στέργιογλου αφηγείται και μιλά με τους ήρωες του έργου και τα μεγάλα ερωτήματα της «Αντιγόνης» αναδεικνύονται: Τι ωθεί την Αντιγόνη να συγκρουστεί με την εξουσία; Η σύγκρουση δικαιολογεί τη θυσία της ζωής της; Υπάρχουν ελαφρυντικά στον Κρέοντα; Ο θίασος λειτουργεί απρόσκοπτα, κινείται με άνεση και επικοινωνεί τέλεια. Αυτή την «Αντιγόνη» δεν την ξεχνάς!

Ταυτότητα παράστασης

«Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ (έως τις 17/4)

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία: Μαρία Πρωτόπαππα
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Μουσική: Λόλεκ
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ορέστης Σταυρόπουλος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Έλσα Γκόγκογλου
Φωτογραφίες Ρούλα Ρέβη
Μακιγιάζ Φωτογράφησης: Σίσσυ Πετροπούλου
Video trailer παράστασης Μιχαηλ Μαυρομούστακος
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση Παραγωγής: Kart Productions- Μαρία Ξανθοπουλίδου

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δημήτρης Μαμιός, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ηλέκτρα Μπαρούτα και η Μαρία Πρωτόπαππα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 20:30. Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: Κανονικό 18 ευρώ, μειωμένο 14 ευρώ, ατέλεια 7 ευρώ. Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 14 ευρώ.

Παραγωγή: Kart Productions

Συμπαραγωγή: Olympia Culture ΙΚΕ και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

H παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού