Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ανάσα από το Κίεβο οι Ρώσοι, ασφυκτικός κλοιός γύρω από τις μεγάλες πόλεις (vids)

Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ανάσα από το Κίεβο οι Ρώσοι, ασφυκτικός κλοιός γύρω από τις μεγάλες πόλεις (vids)
Μια ανάσα από το Κίεβο βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο Κίεβο, μια ανάσα από την πόλη βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς μετά από μέρες ακινητοποίησης, φαίνεται να απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Εκτός από την προέλαση στη βορειοδυτική διαδρομή προς το Κίεβο, τα στρατεύματα πλησιάζουν κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών ανατολικά της πρωτεύουσας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, η επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα μπορεί να συμβεί «ανά στιγμή». Την ώρα που οι ουκρανικές Αρχές αναμένουν να γίνουν σφοδρότερα τα χτυπήματα από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τις 23:00 στο Κίεβο.

Ο Βλάντιμιρ Κλίτσκο, μέλος των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας, πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, είπε στο CNN ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιτεθεί σε περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο στόχο τους την πρωτεύουσα του Κιέβου.

«Τις επόμενες ημέρες, αναμένουμε σημαντική επίθεση στην πρωτεύουσα. Ανασυντάσσονται. Προσπαθούν να βρουν διαφορετικές στρατηγικές και προσπαθούν να βρουν τον σωστό τρόπο και τον σωστό χρόνο. Έτσι κάθε ώρα μετράει, και μετά εμείς αναμένουμε μια επίθεση στην πρωτεύουσα ανά πάσα στιγμή, ειδικά, όπως είπα, τις επόμενες ημέρες», επισήμανε.

Σειρήνες στην Οδησσό

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν για δεύτερη φορά σήμερα στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Οδησσού μίλησε για το ενδεχόμενο ο ρωσικός στρατός να επιχειρήσει να περικυκλώσει την πόλη από τρεις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις από τη θάλασσα, υπάρχουν ρωσικά πλοία εδώ και μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ χθες προσπάθησαν να κάνουν και την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή. Αν η Ρωσία καταφέρει την επίθεση από τη θάλασσα, αυτόματα αυτό σημαίνει και μπλόκο στη μοναδική διέξοδο που έχει η Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, ο δήμαρχος της Οδησσού ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να προελάσει από εδάφη που έχει καταλάβει από το Νικολάεφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου εκεί υπάρχει επίσης ρωσικός στρατός. Στρατηγικά αυτό σημαίνει ότι η Οδησσός ίσως αποκλειστεί από όλη την υπόλοιπη χώρα, θυμίζοντας τη Μαριούπολη.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Νικολάεφ

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Νικολάεφ σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Όπως αναφέρει ο περιφερειακός κυβερνήτης στην ανάρτησή του, κατοικίες έχουν πιάσει φωτιά, καθώς και ένα σουπερμάρκετ. «Αυτό που λένε οι Ρώσοι στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ», σχολίασε δηκτικά.

Απέτυχε η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκούμενη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε σήμερα Παρασκευή η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.