Η βομβιστική επίθεση νεοφασιστών στον κινηματογράφο «Έλλη» και το πλημμέλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου

Newsroom
Η βομβιστική επίθεση νεοφασιστών στον κινηματογράφο «Έλλη» και το πλημμέλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου
Σαν σήμερα το 1978 νεοφασίστες τοποθέτησαν βόμβα στον κινηματογράφο «Έλλη», που τραυμάτισε 18 ανθρώπους, ενώ ένας θεατής έχασε τα πόδια του.

Η εγκληματική δράση των φασιστών στην Ελλάδα φυσικά και δεν «γεννήθηκε» από (και με) τη Χρυσή Αυγή. Η εκτόξευσή ήταν αυτή, όχι όμως και η αρχή. Αυτή χρονολογείται χρόνια πριν και μάλιστα έχουν καταγραφεί επιθέσεις-ορόσημα της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που είχαν στόχο την Αριστερά. Όπως αυτή που σημειώθηκε σαν σήμερα το 1978, στον κινηματογράφο «Έλλη» στην Ακαδημίας.

Νεοφασίστες είχαν τοποθετήσει βόμβα, το Σάββατο που το συγκεκριμένο σινεμά πρόβαλε τη σοβιετική ταινία «Ουράνιο Τόξο». Από την έκρηξη της βόμβας, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αλλά ένας θεατής έχασε τα πόδια του, καθώς η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα που καθόταν ενώ είχαν υπάρξει άλλοι 17 τραυματίες, οι δύο εξ αυτών σοβαρά.

Τον Ιούνιου του ίδιου έτους, οι νεοφασίστες «χτύπησαν» ξανά, καθώς τοποθέτησαν και πάλι βόμβα στον κινηματογράφο «Ρεξ» που πρόβαλε την ταινία «Ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν αποδοθεί σε ένα γενικότερο εχθρικό κλίμα που υπήρχε από την Ακροδεξιά προς τους χώρους της Αριστεράς, καθώς είχαν σημειωθεί επιθέσεις στα γραφεία του περιοδικού «Αντί» και τα γραφεία της ΚΝΕ, ενώ είχε σημειωθεί εμπρησμός των γραφείων της εφημερίδας «Αυγή» και εκρήξεις στα γραφεία του ΕΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Για τις επιθέσεις αυτές είχαν συλληφθεί δέκα ακροδεξιοί, μέλη διαφόρων οργανώσεων, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι πρωτόδικες ποινές όμως ήταν 13 μήνες και του εφετείου 11 μήνες, ενώ ο Μιχαλολιάκος παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί παράβασης νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών». Δηλαδή… πλημμέλημα.

* Με πληροφορίες από alfavita