Η μητέρα του 11χρονου που πέρασε μόνος τα σύνορα της Σλοβακίας λέει κλαίγοντας: «Έπρεπε να μείνω στην Ουκρανία» (vid)

Newsroom
Η μητέρα του 11χρονου που πέρασε μόνος τα σύνορα της Σλοβακίας λέει κλαίγοντας: «Έπρεπε να μείνω στην Ουκρανία» (vid)
Η μητέρα του παιδιού, που συγκίνησε όλο τον κόσμο, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν τον 11χρονο και εξήγησε γιατί εκείνη έμεινε στην Ουκρανία.

Ένα παιδί 11 ετών πέρασε μόνο του από την Ουκρανία στην Σλοβακία, έχοντας μόνο ένα διαβατήριο, ένα σημείωμα από έναν φίλο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο πίσω μέρος του χεριού του. Οι φωτογραφίες του παιδιού έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας συγκίνηση σε όλο τον κόσμο.

Η μητέρα του παιδιού με δάκρυα στα μάτια εξήγησε τον λόγο που άφησε τον μικρό Χασάν να πάει μόνος του στην Σλοβακία και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν τον 11χρονο, από τις Αρχές μέχρι τους πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τους καλόκαρδους.

Ο γιος της, ο Χασάν, ταξίδεψε περισσότερα από 750 μίλια μέχρι τα σύνορα με τη Σλοβακία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στην περιοχή όπου διαμένουν.

Όταν o 11χρονος έφτασε στα σύνορα οι υπάλληλοι διάβασαν το σημείωμα και είδαν τον αριθμό που ήταν γραμμένος στο χέρι του. Ήταν το κινητό της μητέρας του. Έτσι οι υπάλληλοι φρόντισαν ώστε το παιδί να πάει με ασφάλεια στους συγγενείς του στην Σλοβακία.

Αρχικά του πρόσφεραν ζεστό φαγητό και ποτό και τόνισαν πόσο χαμογελαστό και αποφασιστικό παιδί είναι.

«Έπρεπε να μείνω πίσω»

Η μητέρα του, Julia Pisecka Volodymyrivna, η οποία είναι ανακουφισμένη αφού το παιδί της δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, εξήγησε πώς αναγκάστηκε να μείνει πίσω για να φροντίσει ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας.

«Είμαι χήρα και έχω περισσότερα παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω τα τελωνεία της Σλοβακίας και τους εθελοντές που φρόντισαν τον γιο μου και τον βοήθησαν να περάσει τα σύνορα. Είμαι ευγνώμων που σώσατε τη ζωή του παιδιού μου. Δίπλα στην πόλη μου είναι ένας πυρηνικός σταθμός στον οποίο πυροβολούν οι Ρώσοι. Δεν μπορούσα να αφήσω τη μητέρα μου, δεν μπορεί να κινηθεί μόνη της», ανέφερε.

«Άνθρωποι με μεγάλη καρδιά στην Σλοβακία»

Στη συνέχεια, η Τζούλια αναφέρθηκε στους ανθρώπους στη Σλοβακία, λέγοντας: «Στη μικρή σας χώρα ζουν άνθρωποι με μεγάλη καρδιά».

Η Sun γνωστοποίησε ότι, χθες το βράδυ, τα αδέρφια του Χασάν είχαν φτάσει επίσης στα σύνορα. Ωστόσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον 11χρονο: «Όλος ο κόσμος έχει συγκινηθεί από την ιστορία αυτού του αγοριού. Έφυγε μόνος του από τον πόλεμο. Η μαμά του έπρεπε να μείνει με την μητέρα της, η οποία είναι ακίνητη. Πολλοί φρόντισαν το αγόρι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, στρατιώτες, τελωνειακοί, εθελοντές και διάφορες θρησκευτικές ή πολιτικές οργανώσεις. Το αγόρι έχει μεταφερθεί στη Μπρατισλάβα για να δει την οικογένειά του».

Και προσθέτει: «Είναι ο μεγαλύτερος ήρωας. Με μια πλαστική σακούλα, ένα διαβατήριο και έναν αριθμό τηλεφώνου γραμμένο στο χέρι του, ήρθε ολομόναχος γιατί η μαμά του έπρεπε να μείνει. Κέρδισε όλους τους εθελοντές στα σύνορα. Με τον αριθμό τηλεφώνου στο χέρι του, κατάφερε να επικοινωνήσει με τα αγαπημένα του πρόσωπα, τα οποία αργότερα ήρθαν να τον παραλάβουν. Όλη η ιστορία τελείωσε καλά».

Ο Έντουαρντ Φίλο, του Συνδέσμου Χριστιανικών Κοινοτήτων Νέων που βοηθά την οικογένεια του Χασάν, είπε: «Αναζητούμε τρόπους να φέρουμε τη μαμά του και την ανάπηρη γιαγιά του. Ο Χασάν και τα αδέρφια του είναι ασφαλείς στη Σλοβακία».