Η Ρωσική πρεσβεία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: «Ουκρανοί το πυρπόλησαν»

Newsroom
Η Ρωσική πρεσβεία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: «Ουκρανοί το πυρπόλησαν»
Η Πρεσβεία της Ρωσίας επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας της χώρας της υποστηρίζει πως «το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε».

Πανικός επικράτησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/3) όταν ουκρανικές πηγές ανέφεραν πως μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρισκόταν στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού.

Όμως ο κίνδυνος πέρασε, καθώς η πυρκαγιά κατασβέστηκε όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα υποστηρίζει πως σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το πυρηνικό εργοστάσιο το πυρπόλησαν οι Ουκρανοί.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ. Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά.

Οι δηλώσεις του Β.Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης».

Αποδίδουν την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό σε Ουκρανούς δολιοφθορείς

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα παρακείμενο κτίριο εκπαίδευσης πέντε ορόφων, ένα συμβάν που οδήγησε στην καταδίκη της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα κατά την όγδοη ημέρα της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ούτε τη ρωσική ούτε την ουκρανική εκδοχή του συμβάντος. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Ωστόσο, χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ.

«Στις 4 Μαρτίου γύρω στις 2:00 π.μ. στη διάρκεια μιας περιπολίας της φυλασσόμενης περιοχής δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, μια μηχανοκίνητη περίπολος της Εθνικής Φρουράς δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ», είπε.

«Προκειμένου να προκαλέσουν την επιστροφή πυρών στο κτίριο, πυκνά πυρά από μικρά όπλα ερρίφθησαν εναντίον ανδρών της Ρωσικής Εθνοφρουράς από τα παράθυρα αρκετών ορόφων ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης που βρίσκεται έξω από το εργοστάσιο».

Ο εκπρόσωπος είπε πως η ρωσική περίπολος επέστρεψε τα πυρά και η «ομάδα των σαμποτέρ» εγκατέλειψε το συγκρότημα εκπαίδευσης, βάζοντας φωτιά σε αυτό καθώς έφευγε.

Η εκδοχή αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων. Νωρίτερα, βίντεο από το εργοστάσιο, που η αυθεντικότητά του επαληθεύθηκε από το Reuters, έδειξε ένα κτίριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και καταιγισμό εισερχόμενων βλημάτων, προτού μια μεγάλη πυρακτωμένη σφαίρα φωτίσει τον ουρανό και εκραγεί δίπλα σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με αποτέλεσμα στήλες καπνού να υψωθούν πάνω από το συγκρότημα.