Wagner Group: Παραστρατιωτική ομάδα απέτυχε δύο φορές να σκοτώσει τον Ζελένσκι (vid)

Newsroom
Wagner Group: Παραστρατιωτική ομάδα απέτυχε δύο φορές να σκοτώσει τον Ζελένσκι (vid)
Οι Times του Λονδίνου αποκάλυψαν πως η ομάδα Βάγκνερ απέτυχε δύο φορές να σκοτώσει τον Βολοντιμιρ Ζελένσκι.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, είχε δει το φως της δημοσιότητας, μία απόπειρα δολοφονίας του Βολοντομιρ Ζελένσκι. Ήταν αυτή που είχαν αναλάβει, χωρίς επιτυχία, δύο ομάδες Τσετσένων, αλλά ένα δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ανεβάζει τον αριθμό στις τρεις.

Οι άλλες δύο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν από το Wagner Group και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ούτε αυτές στέφθηκαν με επιτυχία.

Wagner

Την αποκάλυψη αυτή στην Αγγλική εφημερίδα, την έκανε στέλεχος του Υπουργείο Εθνική Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας, λέγοντας: «Μπορώ να πω οτι λάβαμε πληροφορίες από κάποιον από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, που δεν θέλει να λάβει μέρος σε αυτό τον ματωμένο πόλεμο».

Μάλιστα, όπως είπε η ομάδα Βάγκνερ «Θα πήγαιναν για μία αποστολή με πολύ υψηλό προφίλ, κάτι που οι Ρώσοι δεν θα ήθελαν να παραδεχθούν. Η εξουδετέρωση του αρχηγού ενός κράτους είναι τεράστια αποστολή. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη αποστολή τους. Θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνολικά στο Κίεβο έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν συνολικά 400 μέλη της συγκεκριμένης παραστρατιωτικής ομάδας, έχοντας μία λίστα 24 ατόμων που θέλουν να δολοφονήσουν, προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ποιο είναι το Wagner Group

Το Wagner Group περιγράφεται ως παραστρατιωτική ομάδα ή αλλιώς ιδιωτική στρατιωτική εταιρία και τα μέλη της φέρεται να έχουν λάβει μέρος σε διάφορες πολεμικές συγκρούσεις όπως στον εμφύλιο στην Συρία, στο Μάλι, αλλά και στον πόλεμο στο Ντονμπάς βοηθώντας τις αυτονομιστικές δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ιδρυτής του είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Ασβέστ της Σιβηρίας και συμμετείχε τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Μάλιστα το 2016 φωτογραφήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια δεξίωση στο Κρεμλίνο προς τιμήν εκείνων που τους είχαν απονεμηθεί τα παράσημα του Τάγματος του Θάρρους και του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

στρατιωτες

Στις αρχές του 2016, η Ομάδα Βάγκνερ είχε 1.000 μέλη και μέχρι το 2018 είχε φτάσε στο σημείο να απαριθμεί 6.000, με την έδρα της να φημολογείται να βρίσκεται στην Αργεντινή, έχοντας παράλληλα εκπροσώπους σε Αγία Πετρούπολη και Χονγκ-Κονγκ.

Η αμοιβή των μισθοφόρων της, που συνήθως είναι συνταξιούχοι Ρώσοι στρατιωτικοί 35 και 55 ετών, υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 80.000 και 250.000 ρωσικών ρουβλιών το μήνα.