Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης: Γιατί δεν ορίστηκε Παρασκευή να το κάνουμε τριήμερο

Newsroom
Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης: Γιατί δεν ορίστηκε Παρασκευή να το κάνουμε τριήμερο
Γιατί γιορτάζουμε το έθιμο την Πέμπτη και όχι την Παρασκευή;

Είναι η μέρα που όλος ο τόπος βρωμάει τσίκνα… Όλοι ψήνουν μανιωδώς και γίνεται κραιπάλη δίχως αύριο με κρεατοφαγία, λες και «χτες» ή «αύριο» στο απαγορεύει κανείς. Ας όψεται η παράδοση όμως... »Τσικνοπέμπτη» λέει (ή Τσικνοπέφτη) και το ερώτημα που γεννάται είναι άλλο. Γιατί Πέμπτη και όχι άλλη μέρα; Γιατί όχι, Παρασκευή για να το κάναμε και τριήμερο; Όχι ότι είναι αργία, αλλά στην Ελλάδα είμαστε, ψοφάμε για τριημεράκια.

Την «Τσικνοπέμπτη», που γιορτάζουμε την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου - η οποία λέγεται και «κρεατίνη» εξ ου και η ατελείωτη κραιπάλη κρεατοφαγίας, σύμφωνα με το έθιμο, τσικνίζουμε το λίπος των κρεατικών που στάζει στα πυρωμένα κάρβουνα.

2

Πάμε όμως στην απάντησή μας… Γιατί όχι Τσικνοπαρασκευή και το τσίκνασμα γίνεται Πέμπτη και συγκεκριμένα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα; Αυτό γίνεται λοιπόν, γιατί σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της «Τυρινής», που ξεκινάει η σταδιακή αποχή από το κρέας προκειμένου οι πιστοί να προετοιμαστούν για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, η μεσαία εβδομάδα της Κρεατινής ήταν η πιο ταιριαστή για το έθιμο την Πέμπτη της.